Srijeda, 15. svibnja 2024.

VRIJEME SE KVARI Tmurni oblaci donijet će nam kišu i grmljavinu

Nakon travnja koji ćemo zapamtiti po razmjerno stabilnom i vrlo toplom vremenu – u mnogim krajevima Hrvatske obarani su temperaturni rekordi za doba godine – prvi dani svibnja donose nam malo drugačiju situaciju u atmosferi.

Prognostičari najavljuju da nam stiže nešto oborina. To neće biti one turobne cjelodnevne jesenske kiše, već dinamični oblaci s pljuskovima, sijevanjem i grmljavinom, lokalno možda i tučom. No, po samoj svojoj prirodi takve su nestabilnosti poprilično nepredvidive i ponekad sasvim zakažu, a ponekad se razmašu u prava olujna nevremena. Stoga ovu prognozu valja shvatiti kao “moguće je da se dogode pljuskovi”, a ne kao “dogodit će se pljuskovi”. Državni hidrometeorološki zavod u svojoj je posljednjoj prognozi u utorak navečer naveo: “Ujutro je na sjevernom Jadranu i u gorskim predjelima mjestimice moguće malo kiše, a od sredine dana u unutrašnjosti lokalni pljuskovi s grmljavinom.”

Grmljavinski oblaci mogli bi nam, dakle, stići već danas (u srijedu). Njihov razvoj očekujemo južnije od naših krajeva i negdje tijekom kasnog poslijepodneva ili večeri trebali bi stići k nama. Prije toga bit će djelomično do pretežno sunčano uz slab vjetar istočnih smjerova, a najvišu dnevnu temperaturu očekujemo oko 25 do 27 stupnjeva.

Četvrtak bi nam mogao donijeti još više atmosferskih nestabilnosti po sličnom scenariju: razvoj na jugu ili jugoistoku te dolazak k nama. Veći dio dana bit će promjenjivo oblačan sa sunčanim razdobljima i onda kasno poslijepodne i navečer moguća akcija: pljuskovi i grmljavina uz prolazno jak vjetar, lokalno možda i sitnu tuču. Puhat će umjeren, možda i pojačan istočni vjetar. Ujutro ćemo mjeriti oko 13, poslijepodne do 27 stupnjeva.

Nestabilno vrijeme s mogućim povremenim pljuskovima i grmljavinom nastavit će se i u idućim danima, barem u petak i subotu, ako ne i dulje. Vjetar će okrenuti na sjeverac, ali neće biti hladno. Od idućeg tjedna čeka nas postupno stabilnije vrijeme.

zatvori