Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

UZ DAN SESTRINSTVA ‘To je profesija koja se radi s ljubavlju, ali nosi i puno odricanja’

Danas je Međunarodni dan sestrinstva. Tim povodom u Koprivnici se održava drugi Kongres sestrinstva koji tijekom dva dana na jednom mjestu okuplja medicinske sestre i tehničare iz cijele Koprivničko-križevačke županije, ovaj puta na temu kompetencija i cjeloživotnog učenja.

Današnje medicinske sestre i tehničari iznimno su obrazovani, stječu akademske titule i tu ne staje njihov angažman kad je riječ o edukacijama i stjecanju novih znanja i vještina. Rade lijep i human, ali nadasve osjetljiv i odgovoran posao. A osim što, uvjetno rečeno, vidaju fizičke rane, često su i psihički oslonac svojim pacijentima.

Na upit Drave.info kako je to biti medicinska sestra ili tehničar odgovorila je sestra Ljiljana Sambol, sindikalna povjerenica svih zdravstvenih ustanova u našoj županiji – koprivničke bolnice, Zavoda za hitnu medicinu, Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravstvo.

– Prvo, s tim se rodiš. A kad to imaš u sebi, onda kroz sustav obrazovanja stječeš potrebna znanja i vještine i sve je daleko ljepše i lakše. To je profesija koja se radi s ljubavlju, ali nosi i puno odricanja. Sestre rade 365 dana u godini, vikende, praznike. Zbog manjka sestara ne mogu se ostvariti 48 sati slobodnog vikenda. To su sestre – majke, supruge, radnice… Moramo raditi pritisak da uz svoj rad imaju vremena baviti se i privatnim životom.

Sindikalistica Sambol kaže da medicinske sestre i tehničare kroz organizaciju rada treba zaštititi od bolesti:

– Obolijevamo na radnim mjestima. To nisu samo profesionalne već i bolesti u vezi s radom. Osobito je to vidljivo kad uđemo u pozne godine. A kako li ćemo tek raditi, primjerice, u Zavodu za hitnu medicinu sa 67 godina, koliko je predviđeno da će trajati radni vijek? Moramo imati organiziran “pristojan” rad. Kad već dođe do manjka naše radne sposobnosti ne može biti isti pritisak na sestre starije od 55 godina kao i na one mlade koje tek kroz tržište rada uđu u zdravstveni sustav.

Sestra Sambol ima i jednostavan recept za boljku koja već neko vrijeme tišti Hrvatsku – odlazak medicinskih sestara i tehničara u inozemstvo, što naravno uzrokuje njihov manjak u našim zdravstvenim ustanovama:

– Samo nam treba bolja organizacija rada. Kao što sam već rekla, ako su vam svi vikendi radni, imate problema jer ne možete zadovoljiti potrebe svoje obitelji, ali ni svoje osobne interese. Ako za vikend ne radite ujutro, radite popodne, ako ne popodne – onda navečer. Tako je isto i za praznike. To je veliki pritisak koji se može podnijeti jedno određeno vrijeme no dugoročno je to neodrživo. Mora se prepoznati problem. A k tome treba upozoriti da manjak sestara i tehničara utječe i na pacijente. Oni imaju pravo tijekom bolesti imati medicinske sestre uza se.

Kako bi upozorili javnost na probleme u struci, medicinari okupljeni u Strukovnom sindikatu medicinskih sestara i tehničara, Hrvatskoj udruzi medicinskih sestara i tehničara, te drugim strukovnim udrugama i sestrinskim organizacijama za danas su najavili mirni prosvjed na Markovom trgu u Zagrebu.

Javnost i odgovorne žele upozoriti na nedostatak medicinskih sestara i tehničara u hrvatskom zdravstvenom sustav, o potrebi vrednovanja obrazovanja i zaštiti prava iz radnog odnosa, poboljšanja općih uvjeta rada i života. Tome dodaju i pravednu i bolju plaću te dignitet profesije.

A kao profesija, naglašava sindikalistica Sambol, moraju imati utjecaja na zdravstvenu politiku, planiranje i pružanje usluga.

zatvori