Petak, 26. travnja 2024.

IMAMO DOBITNICE Koprivnički TEDx slavi pet godina, prvi put ima jednu inozemnu gošću

TEDxKoprivnicaLibrary konferencija je koja inspirira i motivira već pet godina. Tijekom pet godina koprivnička je publika imala priliku upoznati više od 50 govornika koji su nesebično i strastveno dijelili svoje ideje, iskustva i spoznaje.

Po dvije ulaznice za 10. TEDxKoprivnicaLibrary osvojile su Kristina RibarićAna-Marija Nikolić. Čestitamo!


Deseta TEDxKoprivnicaLibrary konferencija održat će se u subotu, 12. svibnja 2018. godine od 18 sati u Stručno-znanstvenom odjelu Knjižnice i čitaonice “Fran Galović”. I ovog je puta broj posjetitelja ograničen te je za prisustvovanje konferenciji potrebno podići besplatnu ulaznicu. Ulaznice će biti dostupne u Odjelu za odrasle od 7. svibnja.

Za 5. rođendan posjetitelje očekuje pet sjajnih govornika s isto tako sjajnim idejama. Ovoga će puta u fokusu biti tri teme koje nas oblikuju od najranije dobi, a ponekad toga nismo svjesni: igre, knjige i mediji.

Željko Krušelj novinarstvom se bavi više od četiri desetljeća. U medijima je „igrao“ različite uloge, bio je komentator, urednik, kolumnist i reporter, i poznaje ih do same srži. Objavio je desetak knjiga, doktorirao je te je odnedavno docent na Sveučilištu Sjever. Odgovorit će nam na pitanje koje si mnogi danas često postavljaju: „Trebaju li mediji novinare?“.

Albert Vučinović rođen je u Zagrebu, gdje se i školovao i diplomirao na Muzičkoj akademiji. Isto tako, diplomirao je i matematiku na PMF-u, smjer inženjer računarstva, ali više od računarstva voli raditi kao profesor klavira u koprivničkoj glazbenoj školi. Oženjen je, ima tri sina i… voli slagati kockice. Neće govoriti ni o glazbi, ni o matematici, nego upravo o ovom posljednjem, o kockicama. Reći će zašto nam treba još jedna vrsta kockica za slaganje, koja je korist od njih za nas i našu djecu te zašto nam trebaju samo tri vrste bloka.

Matija Mihoković član je kolektiva Terrible Creations i direktor istoimene tvrtke koja se bavi dizajnom i vođenjem igara s uživljavanjem u uloge. Živi u Zagrebu, a igra se gdje god dobije priliku. LARP (live action role playing) otkrio je prije 10 godina i brzo shvatio da se time želi i profesionalno baviti. Sve više ljudi uviđa koliko su igre kroz LARP uzbudljive i zabavne, a vidi se njihov potencijal i primjena u različitim područjima.

Diana Bekavac voditeljica je financija i administracije u K-zoni, udruzi najpoznatijoj po voxfeminae.net neprofitnom mediju, Vox Feminae festivalu i društvenoj igri Strašne žene. Zanima ju društveno odgovorno poduzetništvo, zalaže se za ravnopravnost, LGBTIQ i ljudska prava te prava životinja. Predstavit će nam Strašne žene, kartašku društvenu igru koja ima potencijal promijeniti svijet nabolje.

Posjetitelje ove konferencije očekuje i iznenađenje iz inozemstva. Anne Beate Hovind dolazi iz Osla, bavi se nadgledanjem umjetnosti u javnim prostorima, a trenutno svoja znanja i iskustva ulaže u velik i značajan projekt koji uključuje Knjižnicu budućnosti koju je osmislila umjetnica Katie Paterson. Predsjednica je i zaklade Knjižnica Budućnosti te društva Flatbread, urbane farme koju vodi umjetnički kolektiv Poljoprivrednici budućnosti. Govorit će o knjižnici budućnosti koja će se otvoriti 2114. godine! Stabla za papir na kojem će biti tiskane knjige već su sad posađena u šumi Nordmarka, nedaleko od Osla. Tekstove koji će biti otisnuti pišu naši suvremenici, a ostat će tajna do 2114. godine.

– Nakon pet uspješnih godina, veselimo se što smo stvorili koprivničku TED zajednicu i upravo zbog interesa publike i vjernih sponzora TED iskustvo nastavlja se – poručuju organizatori.

Medijski pokrovitelji 10. TEDxKoprivnicaLibrary konferencije su Radio Drava i portal Drava.info.

zatvori