Četvrtak, 2. svibnja 2024.

23. OBLJETNICA BLJESKA U akciji oslobađanja sudjelovale i četiri postrojbe iz naše županije

Na svečanosti 23. obljetnice vojno-redarstvene akcije Bljesak u Okučanima bili su zastupljeni i podravski branitelji.

Naime, u Bljesku su sudjelovale tri vojne i jedna policijska postrojba iz naše županije – 13. PO trd Koprivnica, 2/15. PO trbr Križevci, 2/ 202 br. PZO i Specijalna jedinica policije Ban PU koprivničko-križevačke. Stoga su na jučerašnjoj svečanosti prisjećanja na oslobađanje zapadne Slavonije bili Zdenko Vrgoč, Marijan Vrbnjak, tajnik županijske Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Damir Vuković, te tajnik ogranka UDVDR Koprivnica Nevenko Kopričanec. A iako nije ratovao u Okučanima, već je kao dragovoljac branio Hrvatsku na pakračkom i lipičkom bojištu, Kopričanec nam je rekao zašto je bio na svečanosti u Okučanima:

– Naša je čast, dužnost, obaveza da se sjetimo dragih ljudi koji su s nama stvarali ovu državu. Svi znamo da je Domovinski rat temelj ove naše lijepe države i s ljudske strane smatram da nam je svima dužnost obilježiti važne obljetnice i ne zaboraviti trenutke iz stvaranja hrvatske povijesti. Kao branitelj, ne mogu zaboraviti da je puno naših suboraca poginulo, dalo svoj život za sve nas koji smo ostali. Obaveza nam je pokloniti se tim žrtvama. Otkriven spomenik Kristalna kocka vedrine lijepa je gesta prema žrtvama – rekao je Neno Kopričanec Dravi.info.

Nakon svečanosti u Okučanima izaslanstvo koprivničkog ogranka UDVDR-a obišlo je i spomen obilježje Trokut – Novska. Podno tamošnjeg križa i monolita upalili su lampaše i odali počast poginulim pripadnicima koprivničke 117. brigade HV kao i svim ostalim poginulim braniteljima na zapadnoslavonskom ratištu.

zatvori