Petak, 26. travnja 2024.

NAJAVLJUJEMO Znanstvenim skupom ispravljaju nepravdu podravskom velikanu Mihovilu Pavleku Miškini

Povijesno društvo Koprivnica i Društvo za hrvatsku ekonomsku povijest i ekohistoriju organiziraju znanstveni skup o Mihovilu Pavleku Miškini.

Kako Drava.info doznaje od dr. sc. Hrvoja Petrića, prošle se godine navršilo 130 godina od rođenja ovog velikog Podravca. No kako je ta godišnjica u hrvatskoj javnosti prošla totalno neopaženo, organizatori su odlučili ispraviti ovu nepravdu. Okupili su grupu stručnjaka i zadužili ih da provedu opsežno istraživanje o ovom iznimnom humanistu, žrtvi fašizma tragično stradalom u Drugom svjetskom ratu.

– Miškina je, iako je završio tek četiri razreda osnovne škole, bio jedan od vodećih podravskih intelektualaca onoga vremena. Napisao je hrpu knjiga, promišljao je o stanju u ondašnjem društvu te nudio rješenja za društvene probleme. Koliko je bio prepoznat u javnosti, govori i podatak da je na izborima 1935. i 1938. godine dobio preko 90% glasova birača. U našem podravskom kraju imao je gotovo plebiscitarnu podršku, što je danas gotovo nezamislivo – ispričao nam je povjeničar Petrić.

Mihovil Pavlek Miškina djelovao je kao narodni zastupnik, a obnašao je i funkciju načelnika Općine Đelekovec. S obzirom na djelovanje, razmišljanja o socijalnoj pravdi i ideje koje je širio, čini se da bismo Miškinu danas mogli svrstati u socijaliste. Evo što o tome kaže povjesničar Petrić:

– Miškina je bio istaknuti član Hrvatske seljačke stranke, no više je – i to kao autohtoni član, djelovao unutar Seljačke sloge, kulturne organizacije unutar Hrvatskog seljačkog pokreta. Moje je mišljenje da je on bio izvorni HSS-ovac. Kad pak govorimo o njegovoj socijalnoj angažiranosti, moramo imati na umu da je Hrvatska seljačka stranka u to vrijeme bila izrazito socijalno angažirana politička snaga.

Miškina je ubijen u ustaškom logoru, podsjetio je Petrić:

– Njegova smrt 1942. godine u Koncentracijskom logoru kompleksa Jasenovac, u Staroj Gradiški bila je velika tragedija. Stradao je kao potpuno nevin čovjek.

Znanstveni skup o Mihovilu Pavleku Miškini bit će održan 11. svibnja u Koprivnici. Očekuje se sudjelovanje 18 referenata – akademika, više od 10 doktora znanosti ali i drugih stručnjaka. Iznjet će svoje spoznaje o Miškini, o njegovom političkom i književnom djelovanju. Pisao je na kajkavštini i štokavštini, a na skupu će biti obrađena i jedna suvremena tema – Miškina i punk-rock.

A dosad samo obitelji poznate činjenice o ovom podravskom velikanu, na skupu će iznjeti Miškinin unuk, poznati marketinški stručnjak Zvonko Pavlek.

Miškina i glazba

Vrijedno je spomenuti da su brojni stihovi Mihovila Pavleka Miškine uglazbljeni. Najpoznatiji su Crveni makovi koje je uglazbio poznati glazbenik Alfi Kabiljo. Na skupu u Koprivnici bit će i Goran Živković koji je uglazbio Miškinin socijalni opus, a zanimljivo je da su prvi Miškinini stihovi uglazbljeni još davne 1940. godine.

zatvori