Petak, 26. travnja 2024.

JAVNI RADOVI PONOVNO U KOPRIVNICI U lipnju 35 novih zapošljavanja

Grad Koprivnica i ove se godine odazvao pozivu za sudjelovanjem u mjerama aktivne politike Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te omogućio privremeni posao građanima koji spadaju u skupinu teže zapošljivih.

Evo što je Drava.info doznala od gradonačelnika Mišela Jakšića:

– Cilj same mjere je da se motiviraju, ali i zaposle teže zapošljive osobe i uključe na tržište rada. Mi smo inicirali javne radove. Zaposlit ćemo ukupno 35 osoba. Radit će na poslovima revitalizacije javnog prostora i javne površine na području grada Koprivnice.

Osim toga, obavljat će i dodatne poslove, poput uređenja zelenih površina na sajmištu, čišćenja pješčanika i bojanja igrala na dječjim igralištima te uređivanja živice i voćnjaka te metenje prometnica i pješačkih staza u Kampusu.

Program traje šest mjeseci, počet će u lipnju i završit u prosincu. A na upit hoće li ovaj obim biti dovoljan za potrebe grada, gradonačelnik Jakšić je odgovorio:

– Naravno da bi uvijek bilo dobro da možemo dobiti više, ali znate da moramo proći određene bodove i kod HZZ-a i sve dobro rasporediti tako da je ovo trenutno optimum.

Hrvatski zavod za zapošljavanje za angažirane na javnim radovima snosi 100 posto troškova minimalne bruto plaće i prijevoza, dok Grad kao poslodavac treba osigurati radnu odjeću i obuću te sredstva za rad.

Koliko koštaju javni radovi

Prema mjeri “Javni rad” minimalna bruto plaća po zaposleniku iznosi 4.031,45 kn. Ako zaposleni od adrese stanovanja do adrese poslodavca imaju više od 2 km, imaju pravo i na putne troškove. To je trošak mjesečne karte javnog prijevoza. Gdje ne postoji javni prijevoz, putni troškovi se izračunavaju u visini od jedne kune po prijeđenom kilometru do propisane visine od najviše 1.200 kuna. Ove troškove podmiruje država preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Poslodavac, u ovom slučaju Grad Koprivnica, podmiruje troškove radne odjeće i obuće – 500,00 kn po zaposleniku, te troškove nabave sredstava za rad – 140,00 kn po zaposleniku.

Što će konkretno raditi zaposleni na javnim radovima u Koprivnici?

Na popisu radova koje će obavljati zaposleni na ovogodišnjim koprivničkim Javnim radovima je slijedeće:

– uklanjanje korova i otpada na slobodnim parcelama u gospodarskim zonama Dravska i Radnička cesta;
– uređenje puteva, uklanjanje raslinja, rezanje suhog granja i stabala oštećenih jakim vremenskim nepogodama;
– sakupljanje otpada uz rubne dijelove Grada Koprivnice, šume i potoke u cilju čišćenja divljih deponija otpada i sprečavanja njihovog daljnjeg nastajanja, revitalizacija površina zagađenih divljim odlagalištima otpada, čišćenje “zelenih otoka”;
– obavljanje pomoćnih poslova na uređenju gradskih parkova – grabljanje travnjaka nakon orezivanja živica i ukrasnog raslinja;
– uređenje zelenih površina na sajmištu, grabljanje travnjaka od otkosa i lišća;
– čišćenje pješčanika i bojanje igrala na dječjim igralištima;
– uređenje živice i voćnjaka te metenje prometnica i pješačkih staza u kompleksu Kampus.

zatvori