Utorak, 25. lipnja 2024.

IVAN VRDOLJAK u Koprivnici: Piškornica tišti stanovnike mnogih županija, ne samo ove, ne možemo više čekati

Ivan Vrdoljak, predsjednik Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata, u sklopu obilaska stranačkih organizacija posjetio je jučer Koprivnicu i Koprivničko-križevačku županiju.

Tijekom susreta s lokalnim novinarima, poručio je da se stranka zalaže za ubrzanje reformi, ne samo zato jer to traži Europa, već i stoga što nam, kako kaže, to u Hrvatskoj doista treba. A aktivno i progresivno djelovanje traži i od svojih stranačkih kolega u Podravini i Prigorju.

Na konkretan upit hoće li naša županija plaćati zatezne penale zbog kašnjenja realizacije projekta Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica, te hoće li projekt financiran europskim novcem samo kasniti ili se uopće neće ostvariti, predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak je odgovorio da nema dostatne informacije.

– Ja sigurno nemam informacije o tome jesu li procedure bile u redu i kako će to ocijeniti Jaspers. No sigurno je da je to problem koji tišti stanovnike ne samo Koprivničko-križevačke županije već i Zagreba, Varaždina i mnogih županija u Hrvatskoj. Nismo shvatili da odgovorna politika znači donijeti odluke na vrijeme, provoditi procedure ma koliko netko u određenom trenutku iz populističkih razloga želi skupiti političke poene. Ako vezano uz Piškornicu nisu poštivane procedure, tada će i lokalna i nacionalna politika morati brzo naći rješenje za problem otpada u Koprivničko-križevačkoj i ostalim županijama vezanima uz Piškornicu. Moraju se donositi brze odluke i preuzimati odgovornost. Ne možemo više čekati, kao do sada. Vjerujem da ćemo nakon analize i odluka Jaspersa točno znati kojim putem idemo: da li nastavljamo definirani projekt Piškornica ili moramo donijeti nove odluke.

Jasmina Pavlović i Ivan Vrdoljak. Snimio Marko Posavec.

A građanima koji žive od poljoprivrede, prigodno uz Dane travnjaka što se održavaju u Koprivnici, predsjednik HNS-a poručuje:

– U zadnjih 20 godina polako smo upropaštavali obrazovnu strukturu jer smo šutjeli. Nešto slično se događa i u poljoprivredi. U pravilu se šuti, nitko ne razmišlja o ozbiljnoj agrarnoj reformi. Naša poljoprivreda se ne razvija sukladno potencijalima koje imamo, tim više što su nam na raspolaganju i znatna europska sredstva. Moja je poruka da će Hrvatska vlada na inicijativu HNS-a morati u što skorije vrijeme odlučiti o strategiji razvoja agrara i poljoprivrede u Hrvatskoj. Uvjeren sam da imamo dobru budućnost u tom sektoru.

Jasmina Pavlović, predsjednica županijske organizacije HNS-a poručila je da stranka u Podravini i Prigorju raste, broj članova raste, a oni nude konkretne prijedloge i rješenje za povećanje kvalitete života građana u našoj županiji.

 

zatvori