Četvrtak, 16. svibnja 2024.

HDZ želi uvid u ugovor o prodaji plinskog biznisa, Kovačić: To ne smije biti tajna, građani Koprivnice zaslužuju znati što je potpisano

Koprivnički Gradski odbor Hrvatske demokratske zajednice danas je upozorio na uskraćivanje informacija od strane gradske vlasti po pitanju prodaje plinskog biznisa.

Kako unatoč kontinuiranim upitima koje kao oporba upućuju na svakoj sjednici Gradskog vijeća javnost još uvijek nije upoznata na što su potrošeni milijuni od prodaje Koprivnica plina i Koprivnica opskrbe, predsjednik koprivničkog HDZ-a, gradski vijećnik Goran Kovačić od Komunalca je zatražio ugovor o prodaji te dokumente kojima se jamči da u spomenutim trgovačkim društvima neće doći do otpuštanja radnika, kao ni premještanja sjedišta van Koprivnice.

Zahtjev za pristup informacijama podnio je, kaže, prije godinu dana, a do dana današnjeg ugovor i dokumente nije dobio. Zahtjev mu je prvo odbijen uz obrazloženje da zatražene informacije predstavljaju poslovnu tajnu, no Kovačić se potom žalio Povjerenici za informiranje koja je žalbu uvažila i vratila predmet na ponovni postupak. Nakon toga iz Komunalca, kaže, ni dalje nema nikakvog odgovora.

U obrazloženju Povjerenice za informiranje između ostalog stoji da je neprihvatljivo uskraćivanje pristupa informaciji samim navođenjem da ista predstavlja poslovnu tajnu, bez provođenja testa razmjernosti i javnog interesa te bez davanja dodatnih obrazloženja ili dokaza.

HDZ-ov gradski vijećnik na današnjoj konferenciji za medije stoga je prozvao gradonačelnika Mišela Jakšića za netransparentnost u radu.

– To je javno poduzeće, to su javni novci grada Koprivnice, novci svih građana grada Koprivnice i građani imaju pravo znati kakav je ugovor potpisan. Što je još bitno, natječaj je bio javan i tad se ima pravo znati kakav je ugovor. A gledajte, to je bilo predizborno vrijeme, možete sami zaključiti gdje bi ti novci mogli završiti

Istupe oporbenog vijećnika gradonačelnik Mišel Jakšić nazvao je političkim promoviranjem.

– Apsolutno shvaćam da nakon određenih medijskih kritika i nezadovoljstva koje se pojavilo u članstvu Gradskog odbora HDZ-a uslijed njegovog vođenja politike i kadrovskih poteza te kooptiranja određenih ljudi u Gradski odbor moraju naći temu i put svog političkog promoviranja. Ako misli da će mu to pomoći da se smanje kritike i nezadovoljstvo članova HDZ-a, dapače. Što se tiče poslovnih ugovora i odluka, gospodin Kovačić je zamjenik gospodina Dimača, u Gradskom odboru ima gospodina Markulina, sad nedugo je ušla i gospođa Šapina i svi oni mogu mu dati pokoji savjet o sklapanju poslovnih ugovora. Imaju puno iskustva pa bi mu u startu bilo bolje da se konzultira s njima pa bi imao racionalnije konferencije za medije – poručio mu je.

– Komunalac je primio rješenje Povjerenice za informiranje i sukladno tom rješenju i u skladu s propisima provodi ponovni postupak. Nije točno da se bilo što skriva, već se u skladu sa zakonom i navedenim rješenjem provodi odgovarajući postupak temeljem kojeg će ovih dana biti donesena odluka o zahtjevu gospodina Gorana Kovačića – stoji u odgovoru kojeg smo dobili iz Komunalca.

zatvori