Petak, 26. travnja 2024.

FUCAK: Tko je kriv za protuzakonite naknade Kolmanu? KOREN: Ja nisam, VADLA: Ja nisam

Rasprava o izvršenju proračuna, ali i o radu Zavoda za javno zdravstvo, potakla je oporbu da na jučerašnjoj sjednici Skupštine Koprivničko-križevačke županije otvori raspravu o protupravno isplaćenim naknadama.

SDP-ov Marko Fucak upozorio je u ime Kluba SDP – Hrvatski laburisti da je Zavod za javno zdravstvo isplatio naknade članu Upravnog vijeća Danimiru Kolmanu. Riječ je o direktoru Veterinarske stanice Koprivnica koji, kao kandidat Hrvatske narodne stranke, obnaša i dužnost načelnika Općine Rasinja. A zakon propisuje da načelnik općine ne smije primati takve naknade.

– Župane, smatram da je to i vaša odgovornost jer se time tijekom nekoliko godina oštetio proračun za više od 70.000 kuna. Pitam se kakvu poruku šaljemo javnosti. Evo afera naknada Kolmanu samo je rezultat županijskog kupovanja glasova, odnosno kupovanja određenih ljudi. Vidi se da se glasovi kupuju putem legalnog županijskog crnog fonda – oštar je bio Fucak.

Župan Darko Koren prvo nije znao što odgovoriti na Fucakove navode koje je, kako je ocijenio, iznio u svom šaljivom stilu. No, za isplatu spornih naknada Koren odgovornom drži ustanovu:

– Ja zaista ne mogu odgovarati za poslovanje bilo koje županijske ustanove kao da sam njezin ravnatelj ili direktor. Sredstva za naknade članovima Upravnog vijeća isplaćuju se iz proračuna te ustanove. O tome odgovornost ima ravnatelj te ustanove i onaj koji prima naknadu, ako je u sukobu interesa – rekao je župan.

A na konkretan upit SDP-ovog člana Županijske skupštine Fucaka kako je došlo do propusta koji traje osam godina, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Draženka Vadla je odgovorila:

– Ne bavim se politikom i nisam sigurna da je moja dužnost provjeravati tko kakve dužnosti obnaša u Županiji, Gradu ili bilo kojoj općini. Ne osjećam se nimalo krivom, prozvanom ni odgovornom što je nekome isplaćivano ono što je netko drugi odredio i zajamčio. Tko bi trebao ili ne bi trebao dobiti naknadu po principu sukoba interesa – mi o tome apsolutno nikad nismo bili upozoreni ni od naše Županije, niti od bilo koga drugoga. Prema tome, ne mislim da smo mi trebali voditi brigu o tome. Kad pitate za povrat novca, to biste trebali pitati gospodina Kolmana. On će vjerojatno odgovoriti.

Do objave ovog teksta prozvani Kolman nije odgovorio na naš poziv. No, SDP-ov Fucak kaže da bi novac trebao vratiti te ga usmjeriti primjerice za studentske stipendije. A cijeli ovaj slučaj županu Korenu je pokazatelj zašto je dobra odluka o uvođenju jedinstvene županijske riznice i zašto su najveći otpori tome upravo u Zavodu za javno zdravstvo.

zatvori