Petak, 26. travnja 2024.

FOTO/VIDEO Pogledajte kako izgleda gašenje velikog požara, u pomoć stigao i transportni helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

Prošlog je vikenda u Virju održana svečana proslava 140. obljetnice Dobrovoljnog vatrogasnog društva Virje u sklopu koje je održana i velika taktičko-pokazna vježba u športskom parku Podravac.

Vježbu je organiziralo Dobrovoljno vatrogasno društvo Virje čiji je zapovjednik Saša Gregar, dok je voditelj vježbe bio glavni vatrogasni zapovjednik županijske Vatrogasne zajednice Zvonimir Habijan.

Kao što su poručili iz DVD-a Virje, prošlogodišnja požarna sezona i uključenost DVD-a u redovnim i izvanrednim dislokacijama diljem Jadrana motivirala ih je na izradu vježbe gašenja požara otvorenog prostora. Njome su članovima i svim gostima prikazali radnje, postupke i opremu koja se koristi na takvim požarima. Uz vozila i ljudstvo, posebna zanimljivost vježbe bio je transportni helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane Mi-8 MTV-1.

Vježbom se željela prikazati i opremljenost vatrogasnih postrojbi, njihova koordiniranost sa zračnim snagama, djelotvornost na terenu, ali i uvježbanost u stvarnoj situaciji pojave ugroze toga tipa.

U vježbi su sudjelovali Ministarstvo obrane, Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Državna intervencijska postrojba, Županijska intervencijska postrojba,Vatrogasna zajednica Koprivničko-križevačke županije, Vatrogasna zajednica Općine Virje, JVP Koprivnica, JVP Križevci, JVP Đurđevac, DVD Virje, DVD Šemovci, DVD Miholjanec, DVD Hampovica, DVD Donje Zdjelice, DVD Rakitnica, DVD Kalinovac, Hitna medicinska pomoć, Policijska postaja Đurđevac te ukupno 62 operativna vatrogasca.

Vježba je zamišljena kao veliki požar u razbuktanoj fazi koji simulira prošlogodišnje događaje diljem priobalja, a prikazana je i svedena na minimalizirani prostor oko nogometnog igrališta radi što boljeg predočenja radnji i događaja na jednome mjestu. S istočne strane nogometnih igrališta zamišljena je velika fronta požara koja se nepredvidivo širi na istok, a sama vježba podijeljena je u pet sektora rada.

Počela je sustavom javnog uzbunjivanja u DVD-u Virje, a Centar 112 obavijestio je županijskog vatrogasnog zapovjednika koji je uzbunio društva koja sudjeluju u požaru.  Ujedno je zbog velikog razmjera požara i teško pristupačnog terena tražio pomoć od glavnog vatrogasnog zapovjednika zbog hitnog prebacivanja gasitelja na nepristupačni brdoviti teren kako bi što prije počeli djelovati na tom području.

Nakon uspješno održane vježbe koju su sa zanimanjem pratili brojni gledatelji na tribinama održana je svečana sjednica DVD-a Virje.

Vježbi je u ime Koprivničko-križevačke županije prisustvovao zamjenik župana Ratimir Ljubić.

 

Objavljuje Bojan Tucaković u 13. svibnja 2018

 

zatvori