Subota, 27. srpnja 2024.

FOTO/VIDEO Počeli su Dani travnjaka, donosimo bogatu fotogaleriju

Tradicionalna županijska sajamska manifestacija, 22. po redu Dani travnjaka jutros su svečano otvoreni na koprivničkom sajmištu.

Manifestaciju je otvorio pomoćnik ministra poljoprivrede Krunoslav Karalić, a nazočili su joj, između ostalih, predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar, koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić te župan Darko Koren koji je tom prilikom rekao:

– Unatoč svim poteškoćama s kojima se taj sektor nosi, uspijevamo održati određenu razinu ove priredbe. Ove godine, na 22. Danima travnjaka prisutno je 130 izlagača, a dvadesetak sudionika bit će na Bambino kupu. Također, u sklopu Dana travnjaka održava se i konjički turnir, ali i natjecanje u košnji koje će okupiti tridesetak natjecatelja. Ovaj broj i sastav pokazuju da poljoprivredna proizvodnja u našoj županiji ima veliki prostor. Želimo u vremenu pred nama napraviti spoj poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije, naravno Podravka mora biti nositelj te paradigme – kazao je župan.

– Ovakve manifestacije sjajna su promocija poljoprivrede i naših domaćih proizvoda. To je prilika za sve potrošače da kušaju i uvjere se u kvalitetu i zdravstvenu ispravnost naših hrvatskih proizvoda – istaknuo je pomoćnik ministra Karalić.

– Čestitam svim našim OPG-ovima, udrugama žena, tradicijskim obrtima koji su i ove godine s nama. Došlo je vrijeme da politika i ljudi koji upravljaju određenim procesima shvate da javna uprava i politički sektor moraju dijeliti sudbinu naših poljoprivrednika i obrtnika. To je iskorak koji je potreban da postanemo dio razvijenog svijeta. Kad vidim s koliko ste truda danas došli, koliko ljubavi ste uložili u svoje proizvode, znam da ćemo u tome uspjeti – poručio je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

Za organizaciju manifestacije osigurano je 150.000 kuna, od kojih 45.000 samo za konjički turnir koji se tradicionalno održava u sklopu sajma.

Po prvi puta u sklopu Dana travnjaka održat će se Mudlinijada koju organiziraju članice Udruge žena Hrvatsko srce iz Peteranca, a njihove kolegice iz Mađarske održat će Dane tijesta, također premijerno na ovoj manifestaciji.

Na otvorenju su proglašeni i najbolji proizvođači kravljeg i kozjeg mlijeka te najperspektivniji mladi proizvođač. Najbolji proizvođači kravljeg mlijeka su Ivica Ivančan iz Novačke, Antonio Panić iz Koprivnice te Damir Markešić iz Hudovljana, a kozjeg Davor Korošec iz Đelekovca, Željko Žeger iz Cirkvene i Dubravko Vajdić iz Križevaca. Najperspektivnijim mladim proizvođačem proglašen je Tihomir Horvat (39) iz Kozarevca.

Foto & video: Nela Carek i Marko Posavec.

 

Počeli su Dani travnjaka.

Posted by Drava.info on Saturday, May 5, 2018

 

22. Dani travnjaka – program

Subota, 5. svibnja
9:30 Folklorni ansambl Koprivnica
10:00 Svečano otvorenje
10:30 Nagrađivanje najboljih proizvođača:
– kravljeg mlijeka,
– kozjeg mlijeka,
– najperspektivniji mladi proizvođač mlijeka i mesa s područja Koprivnice, Križevaca i Đurđevca
10:40 KUD Srce
10:30 – 18:00 Konjički turnir – Konjički klub Koprivnica
11:30 Predstavljanje i promocija poljoprivrednih proizvođača sireva, meda, vina, kolača i drugih proizvoda
14:00 Mudlinijada i Dani tijesta – Udruga žena Hrvatsko srce, Peteranec – Udruga žena iz Republike Mađarske
Koncert TS Cure iz Centra

Nedjelja, 6. svibnja
9:00 Natjecanje u ručnoj košnji
10:00 Tradicionalni prikaz ručne košnje, rastepanja, okretanja i sušenja sijena – Udruga Zagoraca Podravine
10:30 Proglašenje najboljih kosaca
10:30 – 18:00 Konjički turnir – Konjički klub Koprivnica
12:00 Bambino kup
13:00 Podjela priznanja – Bambino kup
18:00 Zatvaranje sajma

zatvori