Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Počeli istražni radovi na znamenitoj koprivničkoj zgradi

Samo nekoliko dana nakon što su riješeni imovinsko – pravni odnosi i projekt uređenja Esterove 19 u starog gradskoj jezgri Koprivnice predstavljen javnosti, na ovoj znamenitoj zgradi počeli su i konkretni radovi.

Ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin Dravi.info je pojasnio:

– Ovi radovi koje spominjemo nisu građevinski radovi, možda će to pričekati još nekih godinu dana, već je riječ o konzervatorsko-restauratorska istraživanja kojima je cilj prepoznavanje svih onih arhitektonskih i ostalih elemenata potrebnih za pripremu idejnog rješenja.

Ovi bi radovi mogli biti gotovi do kraja tjedna a izvješće kojim će rezultirati bit će, zajedno s povijesnim istraživanjem i valorizacijom ovog prostora proslijeđeni Konzervatorskom odjelu Ministarstva kulture u Bjelovaru. Nadležni će potom s koprivničkim muzealcima i gradskom upravom odlučiti koja će varijanta obnove biti primjenjena. Zahtjevan posao prikupljanja i kreiranja sve dokumentacije potrebne za obnovu mogla bi biti gotova do 10. rujna nakon čega slijedi ishođenje građevinske dozvole. Riječ je o iznimno zahtjevnom i osjetljivom zahvatu jer riječ je o nepokretnom kulturnom dobru, podsjetio je ravnatelj Čimin:

– Dakle, pokušat ćemo ovim radovima koji su u tijeku – a možemo ih nazvati “arheologija na zgradi”, prepoznati sve one slojeve koje ta zgrada čuva u 200 godina, od svoje izgradnje do danas. Koje su to faze građenja, što je nakon čega došlo, jesu li primjerice prozori izvorni ili ne, je izvorna kanatna konstrukcija… to je osnova na kojoj ćemo temeljiti projektnu dokumentaciju kompletne rekonstrukcije.

Kako će rekonstrukcija konkretno izgledati, za sad je još neizvjesno, no to će – nakon sveobuhvatne pripreme definirati idejno rješenje. Ravnatelj Čimin se nada da će ovaj dugoočekivani zahvat, mnogim izazovima usprkos, teći glatko i da će označiti konačan i konkretan početak uređenja velikog kapitalnog projekta uređenja Muzejskog trga u Koprivnici.

Svakako je vrijedno podsjetiti i da se šest projektantskih ureda iz Koprivnice (CoArt, Elit Biro, Acta-Arh, Petgrad, Energetika i Ured ovlaštenog inženjera elektrotehnike Kristijan Šimunija) te jedan geodetski ured iz Đurđevca (Geoconsult-MTM) ugovorno obvezalo izraditi projektnu dokumentaciju – besplatno.

IZVOR: Muzej Grada Koprivnice
zatvori