Petak, 26. travnja 2024.

OTVORENA VRATA RODILIŠTA ‘Naša je uloga da porod ženi ne ostane u lošem sjećanju’

Povodom Međunarodnog dana primaljstva, koji se obilježava 5. svibnja, koprivničko rodilište otvorilo je vrata svim budućim roditeljima ne bi im razbili strah od poroda. Tako se mogu upoznati sa samim prostorom u koji će ući kad dođe taj sretan trenutak, ali i susresti osoblje koje će ih tamo dočekati.

U koprivničkoj Općoj bolnici radi desetak primalja koje vodi Ivana Brunec, v. d. voditeljica rodilišta.

Ivana Brunec. Snimila Nela Carek.

– Mislim da je to poziv koji svatko od nas osjeti u sebi. Naša je uloga da porod ženi ne ostane u lošem sjećanju. To je bolan period, ali rezultira nečim najljepšim u životu. Mi se trudimo da im taj bolan period bude što lakši, što manje stresan, što manje bolan. To je naša uloga.

A jedan od parova koji je danas obišao rodilište Opće bolnice “dr. Tomislav Bardek” su Danijela i Igor Sabolović iz Reke koji čekaju svoje drugo dijete. Prvo dijete rođeno im je u Petrovoj bolnici u Zagrebu, tako da su današnji dan otvorenih vrata koprivničkog rodilišta iskoristili kako bi upoznali naše. Mala Vita trebala bi se roditi za šest dana.

Snimila Nela Carek.
Danijela Sabolović. Snimila Nela Carek.

– Zanima nas najviše rađanje u poluležećem položaju. Za sad mi se sviđa sve što sam vidjela i ne primjećujem razliku od rodilišta u Petrovoj. Nemam neki strah. Zapravo su me danas trebali hospitalizirati, ali čekam prirodne trudove – rekla nam je Danijela.

Ovu mogućnost obilaska rodilišta, kako nam je rekao voditelj Odjela za ginekologiju i opstetriciju dr. Ivica Stanišić prošle je godine iskoristilo pet-šest parova. Ove godine nada se da će ih doći više:

Dr. Ivica Stanišić. Snimila Nela Carek.

– Nadam se da će se, time što smo Dan otvorenih vrata uveli kao tradiciju, sve više budućih roditelja odazivati. Moderne majke su i znatiželjnije, koje zapravo nisu ni imale tu priliku. Rodilište je prije bilo dosta zatvoreno, ponajviše zbog neonatologije novorođenčadi koje se tako štitilo od infekcija. Naravno, to i danas stoji, ali sama rađaona je otvorena. Znate da partneri mogu prisustvovati porodu ili bilo tko je od povjerenja rodilji. Nadam se da više nećemo biti toliko zatvoreni i da će se o nama puno više znati.

Snimila Nela Carek.
zatvori