Nedjelja, 19. svibnja 2024.

Županija Podravskom suncu donirala digitalni logopedski set: Logoped bi trebao biti dostupniji svoj djeci

Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce ima novi logopedski uređaj.

Riječ je o digitalnom logopedskom setu vrijednom 20.000 kuna za čiju je nabavku novac osigurala Koprivničko-križevačka županija. Zahvalivši na doniranom uređaju, ravnateljica Podravskog sunca Radmila Popović je rekla:

– Radi se o novom digitalnom uređaju koji nije namijenjen za rad s našim polaznicima, nego za djecu iz redovitih škola koji idu po redovitom programu iz grada Koprivnice i susjednih općina. Kod nas je zaposlen logoped kojeg s po 50% financiraju Grad i Županija, upravo da bi djeca sa šireg područja imala pomoć logopeda. A potreba za njim je jako velika.

Izvor: kckzz.hr

Od logopedinje Đurđe Pintarić ravnateljica Popović je doznala da su se liste čekanja malo smanjile:

– Trenutno su liste čekanja nešto, mrvicu manje. Znam da je bilo po 40 djece na listi, zahvaljujući tome što je i u koprivničkoj bolnici zaposlen logoped. Tako se taj problem dijelom riješio, no potreba za logopedom i dalje je velika. Bilo bi dobro da i ostale škole imaju logopeda ili da se omogući zapošljavanje još jednoga. Naime mi u Suncu imamo opremljen kabinet koji je u jednoj smjeni uvijek prazan tako da smo to predložili i Gradu i Županiji.

Ravnateljica Popović kaže da smo postali osvješteniji za probleme djece, pa lakše uočimo probleme i potražimo stručnu pomoć. No također je činjenica da je suvremeni način života s manje kretanja i promijenjenom prehranom rezultirao objektivnim teškoćama u čitanju, pisanju i izgovoru. Ti problemi mogu se uočiti vrlo rano, već s četiri ili pet godina, a najčešće se prepoznaju kod upisa u školu, te u prvom razredu. Za otklanjanje nekih poteškoća dovoljno je tek nekoliko sati rada, a za neke je potrebno i više. Stoga bi logoped trebao biti dostupniji svoj djeci, zaključila je ravnateljica Podravskog sunca.

Izvor: kckzz.hr

Logopedski digitalni set Podravskom je suncu predao dožupan Ratimir Ljubić u nazočnosti pročelnica – županijske Ane Mušlek i gradske Ane Mlinarić.

Prema riječima logopedinje Đurđe Pintarić, uređaj se koristi za korekciju poremećaja u govoru, što se prvenstveno odnosi na poremećaje jezične strukture, npr. korekciju glasova c, z, s, č, ž, š, nepravilan izgovor glasa r i slično. Također, jednim dijelom koristi se i kod mucanja i brzopletosti te za ostale smetnje u čitanju.

zatvori