Srijeda, 1. svibnja 2024.

Župani sjevernih županija sastali se u Krapini, Koren: Tražimo hitan sastanak kod premijera za osnivanje Savjeta za sjevernu i središnju Hrvatsku

Koprivničko-križevački župan Darko Koren i njegovi kolege iz Varaždinske, Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije zatražili su od premijera Andreja Plenkovića što hitniji sastanak kako bi se definitivno dogovorilo formiranje Savjeta za sjevernu i središnju Hrvatsku.

Naime, premijer Andrej Plenković i njegovi suradnici obećali su prije otprilike tri mjeseca da će Vlada najkasnije do ožujka pripremiti sve da se po uzoru na slično tijelo za Slavoniju, osnuje i ovaj Savjet. No to se dosad nije dogodilo, pa su naši župani na sastanku održanom u Krapini, odlučili ponovo preuzeti inicijativu. Evo što je Dravi.info rekao župan Darko Koren:

Izvor: Koprivničko-križevačka županija.

– Obveza Vlade je bila da se do veljače, najkasnije ožujka pripreme svi potrebni podaci i projekti po kojima bismo mi donijeli zaključke i planove realizacije. Kako je to vrijeme prošlo, mi smo na našem jučerašnjem sastanku u tom smislu uputili Vladi požurnicu, da se održi sastanak u Vladi kako bismo još imali vremena za operacionalizaciju određenih zaključaka koji će uslijediti.

Župani pet županija su uvjereni da zajedničkim nastupom mogu postići realizaciju zajedničkih projekata, od kojih neki nadilaze čak i prostor ove regije. No to, kaže Koren, ne znači da na umu imaju regionalizam:

– To nije put ka regionalizaciji već jedan od alata, model kojim možemo kvalitetnije i efikasnije djelovati, komunicirati i dogovarati s tijelima državne vlasti projekte važne za ovdašnje građane.

Izvor: Koprivničko-križevačka županija.

Župani od Vlade očekuju da županijama pomogne riješiti problem nedostatka vlastitog novca potrebnog za predfinanciranje projekata koji će biti financirani europskim novcem:

– Mi apsolutno s takvim stavom idemo prema Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, prema Vladi. Tražimo da se postojeći koncept promijeni, da se osigura određeni fond sredstava kojima bi se ta domaća komponenta mogla osigurati. Također tražimo da se ukinu ili pomaknu limiti kojima su ograničene županije, odnosno razvojne agencije i ostali nositelji projekata. Tako oni koji su sposobni apsorbirati više sredstava, jer već imaju spremne projekte, neće biti ograničeni.

Župan Koren očekuje da će se o budućnosti inicijative za osnivanje Savjeta za sjevernu i središnju Hrvatsku, kao i o modelima predfinanciranja EU projekata, više znati nakon sastanka koji je za utorak najavljen kod ministrice regionalnog razvoja Gabrijele Žalac u Zagrebu.

zatvori