Petak, 5. srpnja 2024.

Značajan zaokret u projektu Regionalnog centra Piškornica, ukida se tehnologija s bioreaktorskim odlagalištem

Skupština Piškornice, Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske većinom je glasova usvojila značajan zaokret u projektu Regionalnog centra.

Naime, donesena je odluka o poništenju postupka javne nabave za projektiranje i izvođenje radova Regionalnog centra za gospodarenje otpadom. Kako je Radio Dravi i Dravi.info pojasnio viši stručni suradnik za zaštitu okoliša u Regionalnom centru Piškornica Nikola Martinaga, razlozi su stupanje na snagu novog Plana gospodarenja otpadom, ali i sumnja koju su zbog trenutno projektirane tehnologije izrazili Jaspersi – konzultanti Europske komisije i Europske investicijske banke. Sumnjaju da bi Europska unija financirala projekt s trenutno planiranom tehnologijom s bioreaktorskim odlagalištem. Stoga je pokrenut postupak izmjene tehnologije koja umjesto bioreaktora predviđa svojevrsno kompostište:

– Nova tehnologija uključivat će kompostiranje u zatvorenim halama uz neutralizaciju neugodnih mirisa i štetnih plinova te proizvodnju inertnog otpada za odlaganje. Naime, bioreaktorskim odlagalištem se odgađa postizanje ciljeva koje je Europska unija postavila pred Republiku Hrvatsku, a nova tehnologija omogućit će trenutno postizanje tih ciljeva i smanjenje količina odloženog otpada, uz minimalne utjecaje na okoliš i odlaganje samo potpuno inertnog otpada.

Nikola Martinaga. Snimio Marko Posavec.

Mario Švegović, načelnik Općine Koprivnički Ivanec koja upravlja s 10% vlasničkim udjelom Piškornice, kod donošenja ove odluke bio je suzdržan. Smatra da bi kompostište bilo lošija varijanta za ljude i okoliš od prvotno planiranog bioreaktora:

– Ponuđena Opcija 4 podrazumijeva da se na kompostište dovozi biootpad iz kućanstava, što mi je prihvatljivo. No totalno je neprihvatljiva mogućnost da se dovoze životinjski ostaci, različite fekalije, muljevi. Znači, na područje Općine Koprivnički Ivanec dolazile bi sve gore i gore stvari. A donositeljima odluka koji tu ne žive, to nije važno.

Snimio Marko Posavec.

Nikola Martinaga iz Piškornice kaže da je takva mogućnost zakonom onemogućena.

– Centri za gospodarenje otpadom prema Zakonu o održivom gospodarenju otpadom ne smiju obrađivati otpad životinjskog podrijetla ili muljeve, već isključivo miješani komunalni ili odvojeno prikupljeni otpad. Spomenuti otpad životinjskog podrijetla ili muljeve nije moguće obrađivati na centrima za gospodarenje otpadom. Jedino miješani komunalni otpad može unutar nekih promila, manje od 1%, sadržavati otpad životinjskog podrijetla. To se uglavnom odnosi na kosti ili kožu, otpad od hrane iz kućanstava.

Izmjenama usprkos, u Piškornici se nadaju da će gradnja 50-ak milijuna eura vrijednog Regionalnog centra za gospodarenje otpadom ipak, kao što je i planirano početi 2020. godine.

zatvori