Snimio Marko Posavec.
Vrijeme u prvoj polovici tjedna obilježit će pojava koja nas prati već nekoliko dana – prljava kiša puna saharskog pijeska. U drugom dijelu tjedna stiže nam proljepšanje, a i pijesak i prašina bi nam napokon trebali nestati s neba.

Automobili (i druge površine) u ponedjeljak su ponovno osvanuli žuti i prljavi. Neumorni visinski vjetrovi koje tjera afričko-mediteranska ciklona i dalje nam donose pijesak iz pustinja Libije:

Izvor: University of Athens / SKIRON.

A takva bi kiša mogla padati i danas i sutra, pa ako ste već oprali automobile, vjerojatno ćete morati opet.

Ostatak ponedjeljka bit će većinom oblačan. Tu i tamo moguća je slaba kiša, a poslijepodne se ponegdje mogu razviti i lokalni pljuskovi uz koje se može začuti i grmljavina. No, bit će to vrlo lokalne pojave. Vjetar slab, najviša dnevna temperatura oko 20 do 22 stupnja.

Utorak će i dalje biti oblačan. Povremeno još može biti kiše, poslijepodne i pljuskova, možda i s grmljavinom, iako bi jače nestabilnosti trebale prolaziti južnije od nas. Puhat će umjeren sjeverni vjetar. Jutarnja temperatura oko 13, najviša dnevna oko 18 do 20 stupnjeva.

Od srijede će se vrijeme malo proljepšati. Ujutro još tu i tamo može biti malo kiše, kasnije barem djelomično sunčano. I dalje će puhati sjeverac, točnije sjeveroistočnjak. I dalje će biti toplo: ujutro oko 12 do 13, poslijepodne oko 20 ili malo više stupnjeva.

Četvrtak i petak bit će vjerojatno sunčani, stabilni i topli. Slično vrijeme sprema nam se i za vikend, dakle čini se da će biti lijepo i sasvim pogodno za boravak na otvorenom. Pritom bi subota mogla biti malo toplija od nedjelje. Početkom idućeg tjedna ponovno su mogući pljuskovi.