Četvrtak, 25. travnja 2024.

PREPIRKA OKO TRAGEDIJE Suvalj citirao Jakšića oko ušteda na Bazenima, on mu poručio: Ne razlikujete zaštitare i spasioce

Koprivnički gradski vijećnik iz Mreže nezavisnih lista Ivica Suvalj na današnjoj sjednici Gradskog vijeća spočitnuo je koprivničkom gradonačelniku Mišelu Jakšiću izjavu s prethodne sjednice koja se odnosila na uštede koje su postignute na Gradskim bazenima Cerine, osvrnuvši se na strašnu tragediju utapanja osmogodišnjeg dječaka.

– Tragedija je to s kojom svi suosjećamo, ali gospodine gradonačelniče, ja se nadam i vjerujem da ste svjesni odgovora koje dajete s ove govornice. Ovo što ću vam sada reći, lomio sam se par dana, otkad sam dobio zapisnik. Na prošloj sjednici pitao sam vas o dugu Komunalca koji je smanjen, a vi ste u svom odgovoru iznijeli sljedeće, citiram: ‘Nema smisla nabrajati sve mjere, niti ih se može sad iz glave izbaciti, ali počevši od bazena koji je bio dosta veliki teret, uspjelo se uštedjeti sustavom nabave za energetiku, za zaštitare i sve ono što je potrebno za funkcioniranje jedne takve ustanove.’ Slijedom toga ću postaviti pitanje, ne želim ulaziti u privatnost nijedne osobe, niti u unutarstranačke odnose, no mediji pišu kako se u Gradskom komunalnom poduzeću Komunalac događaju određeni pritisci. Odgovorite gradskim vijećnicima, ali i javnosti, ima li tamo pritisaka i kakvi su to pritisci, a ako ih nema, jasno to recite – pitao je Suvalj s govornice.

Gradonačelnik Jakšić prvo mu je poručio da mu želi daljnju sreću s analizom lika i djela Mišela Jakšića, a potom nastavio:

– U selektiranju mojih odgovora, nažalost niste do kraja shvatili. Jedno su zaštitari, drugo su spasioci. Nisam vam rekao da smo otkazali spasilačku, već zaštitarsku službu. I da, na zaštiti samog objekta, fizičkoj, tehničkoj zaštiti, to vam postoji u velikim službama, se uštedjelo. Ako uzimaš, kao što je to grupa Komunalac, kamere i ostalo, onda ti je vjerojatno nešto manja cijena. Ne uzimam vam za pravo da krivicu za tragediju na Bazenima svalite na mene jer po nekim drugim temama morate šutjeti. Apsolutno imate na to pravo. Ne smijemo pričati o Piškornici, o lažiranim diplomama, o Markulinu, o Prizmi, idemo radije optužiti nekoga da je rekao da su smanjeni troškovi za zaštitara i da se zbog toga utopilo dijete. Ako imate saznanja o pritiscima u Komunalcu, vi ih prijavite, ja takvih saznanja nemam. Ne želim ulaziti u nečije privatne probleme i odnose, to ću ostaviti drugim kolegama iz nekih drugih stranaka – odgovorio mu je Jakšić.

Mrežin vijećnik rekao mu je da ne misli prebacivati odgovornost ni na koga i zahvalio se na odgovoru vezanom uz pritiske u Komunalcu.

Osim Ivice Suvalja, na samom početku današnje sjednice, strašne tragedije dotaknula se i SDP-ova Maja Marković. Gradonačelnika je upitala u kojoj je fazi njezino rasvjetljavanje.

– Jedino što mogu je još jednom izraziti najdublju sućut obitelji. Voditeljica bazena podnijela je ostavku, raskinuli smo ugovor sa spasilačkom službom i stavili smo se na raspolaganje policiji koja je u posjedu snimaka nadzornih kamera, dokumentacije i ostalog. Kad se utvrdi odgovornost, poduzet ćemo sljedeće radnje. Shvatite da bih zbog tijeka istrage i osjetljivosti teme pričekao da policija i odvjetništvo daju svoj krajnji sud – odgovorio joj je gradonačelnik Jakšić.

zatvori