Četvrtak, 9. svibnja 2024.

OTKRIVAMO MALE TAJNE VELIKIH MAJSTORA – Podravski prvosvibanjski grah za prste polizat

Podravkini kulinarski stručnjaci punom parom rade kako bi sutra u podne mogla početi podjela znamenitog Podravskog graha.

Sprema se 4.500 porcija. Danas je narezan i ispirjan luk, pripremljen je veći dio zaprške te je sve što treba i narezano. Kuhat će se u 8 kotlova u kuhinji Podravkine stare društvene prehrane. Svaki kotao je zapremine 250 do 300 litara što je dovoljno za planiranih 4.500 porcija omiljenog prvosvibanjskog specijaliteta. Kako nam je ispričao specijalist kulinarstva Zlatko Sedlanić, svake godine osnovnoj recepturi dodaju nove detalje. Za pripremu ovogodišnjeg prvosvibanjskog Podravskog graha potrebno je slijedeće:

– 280 kg graha
– 80 kg luka
– 300 kg dimljene lopatice
– 200 kg rolane lopatice
– 50 kg podravskog špeka
– 60 kg kranjske kobasice
– 60 kg đuveđa
– 60 kg ajvara
– 20 – 24 kg koncentrata rajčice
– 30 kg brašna
– vegeta, fant za grah i variva te začini: crvena paprika slatka i ljuta, papar, češnjak, lovorov list, peršin i ljute feferone (sve naravno s natpisom Podravka)
– oko 1.200 litara vode

Kako bi koprivnički prvosvibanjski grah bio vrhunske kvalitete i idealne koegzistencije, recept je jednostavan. Grah se kuha u kotlovima, a posebno se pirja luk kojemu se dodaju špek i kranjske kobasice. Potom se dodaju ajvar, crvena začinska paprika, koncentrat rajčice i đuveđ. Sve se pirja i podlije, te se kuha oko jedan sat. Temeljcu se doda šunka i sve skupa kuha oko još sat vremena. Zgusnemo fantom za grah i variva i po potrebi svjetlom zaprškom.

Uz Zlatka, na pripremi danas rade i ostali promotori kulinarstva Marina, Dario, Marko, Robin, Zdenka, Tomislav i Zlatko. Sutra ujutro u pet sati pridružit će im se i voditelj kuhinje društvene prehrane Danijel Baruškin sa suradnicama. Svi će oni pod budnim okom legendarnog Dražena Đuriševića spraviti grah koji će točno u podne biti spreman za podjelu u centru Koprivnice.

Za prste polizat, dobar vam tek.

zatvori