Utorak, 7. svibnja 2024.

ODGOVOR IZ FERDINANDOVCA Karan poručuje Borcu: Niste se pripremali na poraz! Igrali ste vještinom, a mi vještinom i srcem

Nakon što je u derbiju Prve županijske nogometne lige u nedjelju poražen u Ferdinandovcu, Borac iz Imbriovca na svojoj je Facebook stranici najavio kako će nakon aktualne sezone prijeći u viši rang natjecanja, odnosno Četvrtu nogometnu ligu, i to zbog toga jer su bili ogorčeni ponašanjem domaćih igrača i publike u Ferdinandovcu. Kako je iste ambicije istaknuo i Ferdinandovac, čini se da su im Imbriovčani odlučili pomrsiti račune. Danas nam je stigao i odgovor iz Nogometnog kluba Ferdinandovac koji u nastavku prenosimo u cijelosti.

– Obraćam se člankom koji bih mogao nazvati “ČITAM I NE VJERUJEM” – počinje trener Ferdinandovca Mladen Karan. – Temeljem otvorenih napada i omalovažavanja NK Ferdinandovca, sela Ferdinandovac i mještana sela Ferdinandovac, dužan sam u ime mojih igrača i naše publike reagirati na MEDIJSKE ISTUPE gostujuće ekipe iz Imbriovca, koji takovim nastupima prijete i pozivaju na linč uvlačeći u svoje probleme cijelu Županijsku nogometnu ligu pa i sam Nogometni savez!

>> REPOVI NAKON UTAKMICE Imbriovčani nezadovoljni ponašanjem domaćih igrača i navijača u Ferdinandovcu najavili odlazak u Četvrtu ligu

Karan je, kaže, svjestan da je poraz teško podnijeti, ali da se mora podnijeti i s tim se mora živjeti. – Nitko ne umire nakon poraza niti se klubovi gase nakon poraza. Poraz i pobjeda sastavni su dio sporta, i ako imamo tu činjenicu u mislima i ako se ekipa priprema i na pobjedu i na poraz, onda je to dobitak za sport i nogomet.

– Ovakvo poimanje sporta, kada za svoj neuspjeh optužuješ sve druge a ne sam sebe, nije dobro isto onoliko koliko nije dobro čistiti ispred tuđeg praga, a istovremeno ne počistiti svoj, a to vodi do toga da ćeš jednog dana sjesti za tuđi stol jer na tvojem nema ništa – nastavlja Karan.

– Kao trener mogu razumjeti da neke ekipe poraz podnose teže od drugih, ali postavlja se pitanje kako dostojanstveno podnijeti poraz i iz njega izaći uzdignute glave i je li dovoljno samo napisati dignimo glave gore ili stvarno moramo uzdignute glave napustiti teren, a istovremeno ne postaviti pitanje – gdje ste pogriješili? Jeste li se pripremali na poraz? Jeste li vi nedodirljivi? Imate i vi svojih mana?

– U psihologiji sporta, koju ne treba zapostavljati kao disciplinu koja je dala mnoge odgovore na ponašanje sportaša kako u idealnim situacijama pa tako i u kriznim situacijama uzrokovanim padom koncentracije, fizičke spremnosti ili nedostatne psihološke pripreme, neophodno je baratati rečenom disciplinom kako bi se djelovalo na devijantna ponašanja u duhu sporta i sportskog uspjeha, ali najbitnije zaštititi sport kao neokaljanu vrijednost u kojoj se mladi ljudi uče i spoznaju sebe kao osobu koja preko sporta uči reagirati na životne situacije, i koliko god se mi trudili to ispravljati uvijek će se u žaru borbe događati greške. Na nama je da te greške shvatimo, ispričamo se i nastojimo ih nikad ne ponoviti. To je veličina sportaša koji uči na svojim i tuđim greškama.

Odgovor je: niste se pripremali na poraz! I da, imate svojih mana! Koje su vaše mane morate sami otkriti i sve će biti u redu! Igrat ćete i dalje neovisno koju ligu i na kojem gostovanju. A ja osobno vam želim sreću i u Međužupanijskoj ligi jer imate tu kvalitetu kojom to možete. Nikad nisam sumnjao u ljude koji se brinu o vašem klubu jer oni znaju što vam treba i vi im to morate prihvatiti i vratiti, ne sumnjam ni u vaše kvalitetne pojedince u igračkom kadru koji isto tako vole nogomet kao i moji dečki, ali vi ste igrali ovu utakmicu vještinom, a moji dečki svojoj vještini dodali su i srce.

– Srce svoj dio posla mora obaviti na terenu, a ne poslije terena, pa u neku ruku i mogu shvatiti reakcije nakon poraza, no ipak su pretjerane na način da ljude koji igraju srcem i navijaju srcem zovete bahatim, grubim i bezobraznim te kako im nećete priuštiti zadovoljštinu, iako zaboravljate da ste nam je upravo priuštili i mi smo je prihvatili, pa bi bilo lijepo da se pomirite s tom činjenicom i vi je prihvatite. Uostalom, naše zadovoljstvo mi biramo sami i ne damo da nam ga netko umanjuje i kvari. Nas vesele male stvari, zadovoljni smo svakim pojedinačnim napretkom svakog našeg igrača, svakog našeg navijača i živimo od toga.

– Nemamo nekakav ogroman ego i to nam olakšava da svaku situaciju prihvatimo takvu kakva ona ustvari i jeste.

– Nije lijepo pozivati i uvlačiti u vlastite probleme ostale ekipe – Drnje, Legrad, Miklinovec – i govoriti u njihovo ime, jer oni imaju svoje vrsne trenere i stručnjake, moje kolege, koji znaju sami fizički pripremiti ekipu te istu psihološki provesti kroz utakmicu; u svakom drugom slučaju to pokazuje određenu nesigurnost u sigurne izjave. Odrasli ste ljudi, i u nogometu se sami morate izboriti za sebe i svoju ekipu, nitko pa ni bilo tko drugi neće igrati umjesto vas niti sve istrpiti umjesto vas.

– Vi odgovarate Upravi kluba i navijačima i samo to je jedino ispravno, jer da je drugačije bilo bi pomalo čudno.

– I na kraju, nemojte ovo shvatiti kao moralno predavanje, jer osjećao sam se pozvanim u onom trenutku kad ste igrače Ferdinandovca i publiku istog tog kluba nazvali bahatim, grubim i bezobraznim jer oni su samo sportaši i navijači koji igraju i navijaju srcem, a srce nam ne možete isčupati niskim i površnim izjavama za koje nemate baš nikakvo uporište i na taj način stvarate nestvarnu sliku o klubu čija je tradicija neupitna.

– Ako, isto tako, imate snage realno sagledati situaciju vaših domaćih utakmica, postupaka pojedinih vaših igrača, publike i ako to shvatite onako kako smo mi shvatili utakmicu koju smo igrali u Imbriovcu i izgubili s 1:0 u daleko težem ambijentu, kada smo vam pružili ruku i poželjeli “sretno” prije utakmice, a kada vi za to niste imali osjećaj potrebe, nismo očajavali i slali poruke preko Facebooka, već smo vam jedinu poruku poslali na sportskom terenu.

– Vi ste ipak nakon utakmice u Ferdinandovcu bili dočekani korektno, te nakon utakmice počašćeni jelom i pićem od strane člana Uprave kluba i to puno govori o nama.

– Vrijeme je Uskrsa i svima bi nam dobro došlo malo poniznosti! Sretno vam!

Viši sportski trener,
Mladen Karan.

zatvori