Nedjelja, 5. svibnja 2024.

NEOBIČNE INTERVENCIJE Koprivnički vatrogasci spašavali mačke, skidali prsten i jurili zbog požara – rakije

Koprivnička Javna vatrogasna postrojba u proteklim je tjednima imala nekoliko pomalo neuobičajenih intervencija. Osim gašenja požara bilo je tu i brojnih spašavanja životinja – mačaka koje su upale u klasične mačje nevolje popevši se na visoka mjesta s kojih nisu mogle sići, jednoj je ženi natekao prst i trebalo joj je s njega skinuti prsten, a u jednoj kući zapalila se – rakija na peći.

Tako je 17. ožujka poslijepodne vatrogascima stigla dojava da na kuhinjskoj peći u Koprivnici gori rakija. Trojica vatrogasaca odmah su izašla na teren navalnim vozilom. Dolaskom na mjesto događaja, vlasnici su im ispričali da je kod pripreme jela na plinskoj peći pukla staklena boca s pet litara rakije koja se nalazila na radnoj ploči kuhinje. Rakija se razlila po peći, buknuo je veliki plamen, a gospođa koja se nalazila u kuhinji se uplašila i pozvala vatrogasce. Njihova intervencija na kraju nije bila potrebna jer su požar na peći ugasili njeni suprug i sin.

Koprivnički su vatrogasci spašavali i brojne mačke koje su zapele u visokim predjelima. Tako su 20. ožujka ujutro spasili mačku koja je tri dana bila “zarobljena” na 12 metara visokom čempresu u Selnici Podravskoj. Vatrogasac se podigao do nje, uhvatio ju u kavez za prijenos, spustio na tlo i predao vlasniku.

Još jedna mačka zapela je na stablu 28. ožujka. No, jedini prilaz do stabla bio je preko livade koja je bila natopljena vodom pa vatrogasno vozilo nije moglo doći do njega. Jedan od vatrogasaca pokušao se popeti na stablo i spasiti mačku, ali nije uspio pa mačka, nažalost, nije uspješno skinuta s drveta.

Dan kasnije jedna je mačka uspješno spašena s visokog čempresa u Reki pomoću autoljestava, a 4. travnja jedna je sretno skinuta s visokog krova u Koprivnici i neozlijeđena predana vlasnici.

Zanimljivu intervenciju koprivnički su vatrogasci imali i 26. ožujka u predvečernjim satima. U prostorije Javne vatrogasne postrojbe stigla je gospođa koja se prethodnog dana ubola trijeskom u prst. Prst je jako natekao, a na njemu je imala prsten. S hitne su ju uputili vatrogascima koji su kliještima uspješno skinuli prsten bez ikakvih ozljeda.

Problema je bilo i s vodom. 17. ožujka vatrogasci su po dojavi komunalnog redara prevezli 200 vreća s pijeskom na područje Žlebica u Reki kako bi zaustavili nabujali potok. Pet dana kasnije pozvala ih je vlasnica bunara iz Sokolovca u koji su prodrle oborinske vode i mulj. Vatrogasci su ga uspješno ispumpali. Istoga dana za pomoć ih je zamolila teško pokretna gospođa kojoj je na katu kuće pukla vodovodna cijev.

zatvori