Petak, 26. travnja 2024.

NAJAVLJUJEMO Večeras u Domu mladih trombonski recital Luke Lazara

Mladi Koprivničanac Luka Lazar održat će glazbeni recital i pokazati svojim Koprivničancima kako studenti, mladi akademski glazbenici, sviraju trombon.

Za program koji će biti održan večeras (u subotu, 28. travnja) od 20 sati u koprivničkom Domu mladih izvest će djela Šuleka, Grondahla, Premrua, Crespoa i Peetersa. Luku će na klaviru pratiti prof. Linda Mravunac-Fabijanić, a svu raskoš instrumenta koji studiraju pokazat će i mladi studenti Muzičke akademije u Zagrebu okupljeni u kvartet trombona.

Zanimljivo je kako je Luka počeo svirati trombon. Tijekom odmora u školi, u hodniku “Đure Estera”, zaustavio ga je nastavnik Antal Papp. Rekao mu je: – “Mali, ti imaš tak lepe usnice, kak’ stvorene za svirati trombon!”

Poslije toga, sve je išlo svojim tijekom. Uz osnovnu, Luka je završio i Osnovnu glazbenu školu, potom i matematičku gimnaziju u Koprivnici, a pohađao je Srednju glazbenu “Fortunat Pintarić” kod glazbenih pedagoga profesora Tihomira Klaučeka, Brune Petaka i Dine Jakšića.

Danas je student četvrte godine Muzičke akademije u Zagrebu, u klasi prof. Maria Šinceka.
Kao solist nastupa sa Simfonijskim puhačkim orkestrom Oružanih snaga Republike Hrvatske, te surađuje s većinom profesionalnih i poluprofesionalnih orkestara u Hrvatskoj.

– Svaki instrument ima svoju težinu fizičkog sviranja i umjetničkog izražavanja. No, trombon je instrument koji može sve! Može biti solist, može biti dio orkestra, može biti divan i ružan. Jednostavno, može biti sve. Za mene, to je jedan od ljepših glazbenih instrumenata – rekao nam je Luka.

Uz studiranje, Luka se redovno usavršava kod svjetski priznatih glazbenih pedagoga poput Iana Bousfielda, Gyorgya Gyivicsana, Zoltana Kissa, Simonea Candottoa, Dušana Kranjca…

– Nama mladim glazbenicima te edukacije puno znače. Ovi nas pedagozi uče što i kako se radi vani. A to će nam u budućnosti itekako dobro doći.

Uz obveze na faksu i u orkestrima, Luka još uvijek svira u Folklornom ansamblu Koprivnica, a odazvao se i pozivu profesora Dine Jakšića da nastavi svirati u Puhačkom orkestru grada Koprivnice. A kako je i stipendist Grada Koprivnice, rado se odaziva i sudjeluje kad god ga pozovu.

– Ovaj recital moj je poklon rodnom gradu i sugrađanima. Htio sam to još prije odraditi ali nikako nije bilo prigode. Ovaj puta sam rekao “sad il’ nikad”. Vjerujem da će nam svima biti zanimljivo, da ćemo se dobro zabaviti, čak i nasmijati.

zatvori