Utorak, 7. svibnja 2024.

Hoće li jedna koprivnička ulica nositi ime Petra Preradovića?

U suorganizaciji Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici i Hrvatskog planinarskog društva BILO u Gradskoj vijećnici održano je predavanje pod nazivom „Planine nadahnjuju 3“ posvećeno 200. obljetnici rođenja austrijskog generala i hrvatskog pjesnika Petra Preradovića.

Cilj suradnje je uspostavljanje Bilogorske planinarske staze od književnika Antuna Nemčića (1813-1849), Frana Galovića (1887-1914) do Petra Preradovića u dužini 30 km inspiriranu prvim hrvatskim romanom “Planine” Petra Zoranića (1536.).

O brojnim aktivnostima HPD BILO na predavanju je govorio predsjednik društva Ivica Kušek, inspirativno izlaganje o korisnosti planinarenja za tjelesno i mentalno zdravlje održala je liječnica Dragica Kramarić, a Neven Adamović predstavio je sjajne fotografije s pohoda hrvatskim planinama.

Članovi Ogranka pjesnici Marija Hegedušić, Katica Rajić i Ivan Picer recitirali su kajkavske pjesme posvećene prirodi, zavičaju i Uskršnjem blagdanu. Kantautorsku glazbu kajkavskih podravskih pjesama izveo je Bemian duet.

Prisutni na predavanju odlučili su da će Gradu Koprivnici uputiti prijedlog da se jedna ulica u našem gradu imenuje imenom hrvatskog pjesnika Petra Preradovića.

Ustupio Dražen Ernečić.
zatvori