Petak, 26. travnja 2024.

Hlebinska škola putuje u zadarsku Kneževu palaču

U organizaciji Muzeja grada Koprivnice i Narodnog muzeja Zadar, a uz financijsku potporu Koprivničko-križevačke županije, Grada Koprivnice i Podravke sutra, 5. travnja u Kneževoj palači u Zadru održat će se svečano otvorenje izložbe “Hlebinska škola u Zadru”.

Izložba donosi izbor iz Zbirke naivne umjetnosti Muzeja grada Koprivnice i Zbirke pijetlova u vlasništvu Podravke, a predstavlja autore i autorice Hlebinske škole, počevši od 1930-ih godina.

Uz slike, predstavit će se i kipari, od starih majstora do danas živućih nastavljača, a širinu naivne umjetnosti i rastezljivosti pojma i shvaćanja pokazat će radovi tzv. autsajdera čije je stvaralaštvo teško jednoznačno odrediti, no radovi će dokazati kako ih je moguće povezati s naivnom umjetnošću.

Posebnu cjelinu čini Podravkina soba pijetlova s radovima autora od 1960-ih godina pa sve do danas. Kao jedna od najčešćih životinja u dvorištima ravničarskog kraja, bogate simbolike, pijetao je zabilježen kao prepoznatljiv i upečatljiv motiv slika podravske naive.

Izložba ostaje otvorena do 6. svibnja.

zatvori