Subota, 28. rujna 2024.

FOTO Dan je Doma za starije i nemoćne, ravnateljica Križan: Na smještaj se čeka do osam godina, na listi čekanja imamo više od 2.000 osoba

Dom za starije i nemoćne osobe na koprivničkom Lenišću danas obilježava 27. obljetnicu svog djelovanja.

Riječ je o jednoj od najboljih takvih institucija u Hrvatskoj, rekao je tim povodom u ime osnivača, Koprivničko-križevačke županije, župan Darko Koren:

– Naravno da smo mi kao osnivači, ali i svi oni koji su na bilo koji način vezani za Dom, malo subjektivni. No, to govore i kompetentni ljudi koji mogu usporediti našu sa sličnim ustanovama u Hrvatskoj. Ovo je kuća ljubavi u kojoj je svoj dom potražilo 270 korisnika i u kojoj radi 75 djelatnika. Imamo ambicije stacionarni dio u budućnosti proširiti jer su liste čekanja zaista preduge.

Izvor: kckzz.hr

Da koprivnički Dom uvelike doprinosi adekvatnoj brizi za podravsko-prigorske žitelje treće životne dobi poručila je danas i njegova ravnateljica Vesna Križan, ali i dodala:

– Barem za one koji su imali sreću da dođu kod nas. Kao što se zna, lista čekanja je duga, čeka se do osam godina. Molba imamo više od dvije tisuće.

Stoga iz Doma apeliraju na društveno-političku zajednicu da se pronađe način kako bi se isti i proširio.

– Potreba za time uistinu postoji, no to nije u našoj nadležnosti. S obzirom na to da smo mi proračunski korisnici i da smo sufinancirani s gotovo pedeset posto, ostatak dohotka nam nije dovoljan za proširenje. Mi možemo apelirati i predlagati. Ono što bismo mi jako voljeli je razvoj gerontološkog stanovanja u nekim stambenim zajednicama. Na nama je da predlažemo, a na drugima je da nas čuju – rekla je novinarima ravnateljica Doma.

Vrijedno je istaknuti i da cijena smještaja u Domu na Lenišću nije mijenjana od 2002. godine.

Izvor: kckzz.hr

– Od kad nam je osnivač Koprivničko-križevačka županija ona svesrdno brine o starijim stanovnicima. Ono što su mogli svih ovih godina je da ne povećavaju cijene. Kao što znamo, Županija provodi i vaninstitucionalni program koji također iziskuje veliku svotu novca. Potrebno, humano i ljudski je da razvijamo skrb i za osobe koje nisu uspjele dobiti Dom ili još ne žele tu preseliti pa je Koprivničko-križevačka županija, možemo reći, začetnica te gerontološke skrbi – zaključila je Križan.

Slušaj uživo
zatvori