Četvrtak, 5. rujna 2024.

FOTO: ČETVRT STOLJEĆA ŽUPANIJE Koren: Ulažemo u zdravstvo i obrazovanje i stvaramo bolje uvjete života

Koprivničko-križevačka županija danas je svečanom sjednicom Županijske skupštine u koprivničkoj dvorani Domoljub proslavila svoj 25. rođendan.

Bila je to prigoda da se župan Darko Koren prisjeti brojnih važnih događanja i projekata kojima Županija radi na boljim uvjetima života za sve stanovnike Podravine i Prigorja.

– Jedna od naših temeljnih zadaća je ulaganje u podizanje kvalitete života mladih obitelji u ruralnim krajevima, što ujedno vidimo i kao ulaganje u bolje demografske pokazatelje.

Župan je spomenuo kako je ove godine dovršen jedan u nizu investicijskih ciklusa ulaganja u školstvo pa je tako nadograđena škola u Peterancu i Sv. Petru Orehovcu, a u Molvama je izgrađena knjižnica s pratećim sadržajima. Ulaganje u obrazovanje opredjeljenje je ove županije, dodao je Koren, a dokaz tome je uloženih 155 milijuna kuna u desetogodišnjem razdoblju.

Velika su sredstva u prethodnih godinu dana uložena i u zdravstvo, dodao je župan. – Moram reći da je kroz projekt Pozdrav oko 8 milijuna kuna uloženo u poboljšanje primarne zdravstvene zaštite u nekoliko općina i domovima zdravlja. Iz decentraliziranih sredstava financirali smo nabavu medicinske opreme za koprivničku bolnicu. Trenutna su ulaganja u zdravstvo preko 55 milijuna kuna – rekao je župan.

Kako bi uskladili tržište rada s obrazovnim sustavom i smanjili nezaposlenost i iseljavanje mladih, Županija je intenzivno posvećena i promociji strukovnih zanimanja i motiviranju mladih za upis u strukovna zanimanja. – Mladima želimo pokazati da imaju budućnost u ovome kraju te da svojim znanjem, trudom i marljivošću ovdje mogu stvoriti svoje mjesto za život.

U ime predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, okupljene u Domoljubu pozdravio je njen izaslanik, saborski zastupnik Miro Kovač. Prisjetio se kako je Republika Hrvatska prije 25 godina usvojila zakon o područjima županija, gradova i općina, a današnje stanje dokaz je da taj sustav funkcionira.

– Taj model funkcionira, stoga držimo se onoga što funkcionira, a to su hrvatske županije, koje zaista sadržajno izražavaju povijesne, kulturne, gospodarske i druge značajke pojedinih hrvatskih krajeva. I naravno da je u tom kontekstu važna suradnja s državom i Vladom – rekao je zastupnik Kovač.

U ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića prisutne je pozdravila i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac. Potvrdila je da je komunikacija između Vlade i župana ključna.

– Župan Koren i ja smo više puta razgovarali o ključnim razvojnim prioritetima županije. Vlada je te prioritete prepoznala i o njima vodi računa – istaknula je.

>> FOTO: U SVEČANOM RUHU Pogledajte tko je sve došao Županiji čestitati rođendan

Hrvatsku himnu na početku sjednice izvela je Petra Cik u pratnji prof. Josipa Kapitanića, kao i pjesmu “Ovo je naša krv” potkraj sjednice. Matea Gazdek pročitala je svoj literarni rad “K meni, k meni dojete”, proglašen najboljim na ovogodišnjem natječaju “Volim Podravinu i Prigorje” županijske Turističke zajednice. Šimun Benedikt Kopričanec izveo je pjesmu “Plave soze” koju je napisao njegov otac Nevenko, a Šimun uglazbio.

Recimo i da su u predvorju Domoljuba bila predstavljena zaštićena nematerijalna kulturna dobra Podravine i Prigorja: pogača z oreji, bregofska pita, podraska mazanica i ivanečki vez, a izloženi su i nagrađeni likovni radovi djece vrtića i škola iz natječaja “Volim Podravinu i Prigorje”.

Dodajmo na kraju da se obilježavanje 25. obljetnice Koprivničko-križevačke županije nastavlja i ovaj vikend. Sutra od 9:45 sati na Zrinskom trgu u Koprivnici održat će se manifestacija “Tradicija naših starih”, dok je u nedjelju s početkom u 18 sati u koprivničkom Domoljubu na rasporedu koncert “Od Županije samo najbolje”.

zatvori