Subota, 27. travnja 2024.

Zbog korištenja mobitela sankcionirano šezdesetak vozača, zabrinjava i slušanje glazbe na slušalice u prometu

Policijska uprava Koprivničko-križevačka održala je jučer konferenciju za medije na kojoj su glavne teme bile redovno stanje sigurnosti u prethodnom mjesecu i sigurnost cestovnog prometa s naglaskom na distrakciju i sigurnosni pojas.

Što se tiče stanja sigurnosti u veljači ono je povoljnije u odnosu na prethodna razdoblja.

– Zabilježili smo manji broj kaznenih djela, prekršaja narušavanja javnog reda i mira, požara i eksplozija. Jedino u dijelu sigurnosti cestovnog prometa imamo zabilježeno povećanje nesreća i prometnih nesreća. Ipak, najvažnije je da u prva dva mjeseca ove godine nismo, srećom, imali ni jedno smrtno stradanje, dok smo prošle godine u istom razdoblju imali tri zabilježene – rekao je glasnogovornik PU Dražen Laljek.

Snimio Luka Šarlija.

U veljači je zabilježeno tek jedno teže kazneno djelo. Riječ je o dobro poznatom ubojstvu u Goli. Druga istaknuta tema na jučerašnjoj konferenciji za medije bila je distrakcija u prometu i korištenje sigurnosnog pojasa.

– Najčešće se pojam distrakcije veže uz korištenje mobitela. Međutim, ona obuhvaća puno širi pojam jer se tiče i vozača i pješaka. Naravno, mobitel je najopasnija distrakcija. Zbog njega mičemo ruke s volana, miče se pogled i nema koncentracije na ono što se događa oko nas. Valja napomenuti da je vrlo česta pojava da osobe imaju slušalice u ušima i jednostavno ignoriraju ono što se događa oko njih te se doprinosi stradanju sudionika u prometu. Savjetujemo da se mobiteli ugase ili stišaju te da ako se već sluša muzika pomoću slušalica da bude stišana na optimalnu razinu – govori voditeljica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU koprivničko-križevačke Mirela Škvorc.

Tako je, kaže Škvorc, u siječnju i veljači zbog korištenja mobitela sankcionirano je čak 63 sudionika u prometu. A kazna za njegovo korištenje iznosi 500 kuna.

– Fotografiranje tijekom vožnje i objavljivanje fotografija na društvenim mrežama još je jedna od zabranjenih radnji  – dodala je.

Istaknuli su iz Policijske uprave i važnost korištenja sigurnosnog pojasa koji sprječava ozljede u nesrećama te su zamolili sve sudionike prometa da ih redovito koriste kako na mjestu vozača i suvozača tako i na mjestima u stražnjem dijelu auta.

zatvori