Petak, 26. travnja 2024.

ZAPUHALI NOVI VJETROVI Hoće li se ipak pokrenuti potpuna privatizacija Podravke?

Za očekivati je pokretanje procesa privatizacije Podravke.

Naime, Domagoj Ivan Milošević, bivši potpredsjednik Vlade za investicije, početkom travnja će preuzeti HDZ-ovu Zajednicu poduzetnika i obrtnika. Kao jedan od glavnih HDZ-ovih ljudi za hrvatsko poduzetništvo i obrtništvo, tportalu je izjavio da Podravku treba privatizirati.

Izvor: Domagoj Ivan Milošević (Facebook).

Iako je prema postignutim rezultatima Vlada krenula u dobrom smjeru, Milošević kaže da je ipak ključno provesti reforme. Smatra da u ovoj godini treba još odvažnije nastaviti s poreznim rasterećenjima rada i kapitala, započeti reformu cjelokupnog javnog sektora i zdravstvenog sustava, te dovršiti privatizaciju državnih udjela u tvrtkama koje posluju na tržištu.

Naime, u državnom portfelju, kaže Domagoj Ivan Milošević, ima niz tvrtki kojima tamo nije mjesto, poput nekih hotelskih kuća ili pak, konkretno ističe, Podravke. Država, pojašnjava, igra preveliku ulogu na tržištu i njezin se utjecaj mora smanjiti. Ona se mora brinuti o državnim bogatstvima, a to će učinkovito činiti jedino ako se prestane skrbiti o sektorima u kojima je privatni sektor puno učinkovitiji.

Hoće li Vlada prihvatiti Miloševićev stav, tek će se vidjeti. No činjenica jest da Podravka nije na popisu tvrtki od strateškog državnog interesa, i da je s tog popisa skinuta da bi se – kako je tada pojašnjeno, lakše provela privatizacija ako do nje dođe. S druge strane, HDZ-ovi čelnici i premijeri, i bivši Tomislav Karamarko i aktualni Andrej Plenković, cijelo su vrijeme isticali da je Podravka izuzetno važna kompanija kojoj je dodijeljena uloga pokretača hrvatske poljoprivrede.

Snimio Marko Posavec.

Upravo je na tu činjenicu podsjetio i predsjednik koprivničkog Gradskog odbora HDZ-a Goran Kovačić. Na naš upit kako komentira Miloševićeve zazive privatizacije Podravke, Kovačić je rekao da vlada podržava zadržavanje državnog udjela u koprivničkoj kompaniji jer joj je dodijelila ulogu revitalizacije hrvatskog sela. S tim u skladu je i nova poslovna strategija kojom Starčevićeva planira do 2022. godine svu potrebnu sirovinu dobavljati s hrvatskog sela.

— U slučaju da Podravkom upravlja isključivo privatni kapital, tko garantira da će se ta strategija provesti? — pita Kovačić i zaključuje da je HDZ demokratska stranka u kojoj svatko može reći što želi, pa tako i oni koji smatraju da Podravku treba u potpunosti privatizirati.

zatvori