Petak, 26. travnja 2024.

VATRENO KOLINJE Slamom palili svinjsku dlaku, požar progutao štagalj i zaprijetio kući

Požar koji je jučer prijepodne progutao štagalj u Plavšincu prouzročilo je kolinje, utvrđeno je policijskim očevidom – točnije, ‘paljenje dlake na svinji zapaljivom slamom’. Jak vjetar prenio je plamen na zapaljive dijelove štaglja.

Javna vatrogasna postrojba grada Koprivnice dojavu o požaru primila je u 9:23, tri minute nakon što je buknuo. Vatra se brzo proširila na unutrašnjost štaglja gdje su se nalazili razni predmeti i poljoprivredni strojevi te na drveno krovište staje i svinjca. Koprivnički vatrogasci odjurili su u Plavšinac s dva vozila, navalnim i auto-cisternom, a alarmirali su i Dobrovoljno vatrogasno društvo iz obližnjeg Novigrada Podravskog.

Po dolasku na teren, opasnost je postala očita: vatra je već zahvatila svinjac koji je u nastavku štaglja, a na njega se nadovezuje kuća koju još nije dohvatio plamen. Brzom intervencijom s dva mlaza, jednim preko krovišta i drugim s druge strane svinjca te uz pomoć novigradskih dobrovoljaca vatrogasci su ugasili požar. Pritom su morali motornim pilama razrezati dio konstrukcije štaglja te ju srušiti jer je narušavala sigurnost konstrukcije svinjca. Za svaki slučaj, termo kamerom provjerili su sve dijelove građevina koji nisu bili izravno zahvaćeni požarom i, kad su se uvjerili da nema opasnosti od daljnjeg širenja požara, završili su s intervencijom u 11:18. Novigradski DVD ostao je raščišćavati i sanirati zgarište.

Epilog požara bio je u potpunosti izgorjeli štagalj, zajedno s krovištem staje i svinjca. Ozlijeđenih osoba nije bilo, materijalna šteta procijenjena je na oko 40 tisuća kuna, a vatrogasci su tijekom intervencije potrošili 20 tisuća litara vode.

zatvori