Nedjelja, 5. svibnja 2024.

TJEDNA PROGNOZA Stiže nam veliko zatopljenje, temperature bi mogle i preko 15 stupnjeva

Prognoza vremena za tjedan u koji smo upravo ušli razveselit će sve one kojima ova zimska epizoda za nama nije bila pretjerano draga. Još danas i sutra bit će razmjerno hladno uz snježne ili ledeno-kišne oborine, ali prema vikendu temperature će značajno porasti; moguće i preko 15 stupnjeva. Sveopće topljenje snijega ponegdje bi moglo stvoriti probleme s vodom.

Da prognoze tjedan dana unaprijed nisu pretjerano pouzdane pokazao nam je i protekli vikend. Prije nekih sedam – osam dana prognostičari su ukazivali na mogućnost jake južine koja bi dokrajčila val hladnoće, no to se (srećom!) nije obistinilo. Temperature jesu malo porasle, ali ni blizu tako dramatično. Ipak, čini se da zatopljenje koje dolazi kroz par dana nećemo izbjeći. Neki krajevi Hrvatske doslovno bi mogli iz bundi u kratke rukave. Hoće li i Podravina biti među njima? Još je malo rano reći.

No, prije toga, valja nam “odraditi” još jednu mini-zimsku promjenu vremena koja nam stiže poslijepodne i u noći na utorak. Idemo redom.

Ponedjeljak će biti oblačan uz lagani povjetarac istočnih smjerova. Poslijepodne i još eventualno navečer očekujemo oborine: zaista je teško reći hoće li to biti snijeg, kiša ili nešto između – susnježica, mokar snijeg, ledena zrnca, ledena kiša… Temperatura će se uglavnom kretati oko nule, stupanj iznad ili ispod.

Utorak će također biti većinom oblačan, ali poslijepodne su moguća i sunčana razdoblja, a u nekim predjelima možda i djelomično razvedravanje. U noći i ujutro još će biti oborina – opet, teško je reći hoće li biti u krutom ili tekućem obliku. Vjerojatno ćemo dobiti nešto snijega, no sve će to biti granično. Sredinom dana trebao bi zapuhati slab jugozapadni vjetar, a i temperatura će malo porasti: od nule ili jednog stupnja ujutro do 5 ili 6 poslijepodne.

U srijedu će već biti osjetno toplije. Bit će promjenjivo uz oblačna i sunčana razdoblja, a tu i tamo tijekom dana je moguće i malo kiše ili pljuskova. Puhat će slab jugozapadnjak, a temperatura bi mogla porasti i preko 6, možda i do 8 ili 9 stupnjeva.

A ako u srijedu živa u termometru još ne ide do tolikih vrijednosti, mogla bi u četvrtak. Bit će djelomično sunčano i suho uz slab jugozapadnjak i najvišu dnevnu temperaturu oko nekih 8, možda i 9 stupnjeva.

Petak i vikend trebali bi nam donijeti izraženo zatopljenje. Uz umjerenu do jaku južinu temperature bi već u petak trebale dosegnuti 12, možda i više stupnjeva; u subotu 14 ili više, a za nedjelju neki prognostički modeli daju i do 18 stupnjeva! No, podsjećamo da još ima prostora da se sinoptička situacija za vikend izmijeni.

U svakom slučaju, temperature bi se nakon tog zatopljenja idući tjedan trebale vratiti u vrijednosti primjerenije dobu godine. Do tada, pripremite se na puno vode i blata zbog topljenja snijega, osobito ako živite u višim predjelima gdje je i snježni pokrivač deblji nego u nizinama.

zatvori