Nedjelja, 19. svibnja 2024.

Više od 200 učenika prvih razreda igra igre na sreću, trećina maturanata svakodnevno puši

Nakon 15 godina kontinuiranih istraživanja, Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije objavio je komparativnu studiju ‘Stanje i trendovi zlouporabe sredstava ovisnosti među srednjoškolcima Koprivničko-križevačke županije 2002. – 2007. – 2012. – 2017.’

Periodična istraživanja provedena su među učenicima srednjih škola na području cijele županije, a bila su usmjerena na zlouporabu duhana, alkohola, opojnih droga te igranje igara na sreću.

Rezultati pokazuju da srednjoškolci najčešće konzumiraju alkohol, a najmanje drogu, rekla je autorica studije dr. Davorka Gazdek:

— Gotovo je 85 % srednjoškolaca imalo iskustvo s konzumiranjem alkohola, 53 % s konzumiranjem duhana, 28 % s igranjem igara na sreću, a 17 % s opijatskim sredstvima.

Istraživanje je pokazalo i da alkohol više puta tjedno, gotovo svakodnevno, konzumira osam posto srednjoškolaca. Doktorica Gazdek kaže da to nije mali postotak i dodaje:

— Ako se tome doda da su mladići na 20 %, onda je to nešto što nas stručnjake koji se bavimo prevencijom zabrinjava. Recimo i da 20 % srednjoškolaca svaki dan puši. To je jako puno. Taj postotak se još povećava među učenicima završnih razreda i to na 29 %. Kod mladića završnih razreda postotak je i viši, 31,4 %. To je iznad hrvatskog prosjeka opće populacije.

U istraživanju 2017. godine prvi puta bilo je uključeno i pitanje o igranju igara na sreću. Njime se ispostavilo da ih četiri posto srednjoškolaca igra svaki dan, a trećina učenika ima neko iskustvo.

— Nas zabrinjava podatak da je 211 učenika prvih razreda, što je jako puno, igralo igre na sreću. To su maloljetnici koji imaju 15, 16 godina. Mi postavljamo pitanje kako su oni, kad je to zakonski zabranjeno, mogli igrati igre na sreću.

Što se tiče opijatskih droga, probalo ih je 17 % učenika. Iako se i dalje najčešće konzumira marihuana, u porastu su i sintetičke droge.

— Moram istaknuti da oko najopasnijih droga, poput heroina i kokaina, ja kao stručnjak ne bih bila toliko zabrinuta.

Svi ovi podaci stručnjacima će pomoći u daljnjoj prevenciji i liječenju. Pomoći će im, najavljuje doktorica Gazdek, i u kreiranju dodatnih intervencija sa školama.

Studiju u cijelosti možete pročitati ovdje (PDF).

zatvori