Petak, 26. travnja 2024.

Potpisan Sporazum o suradnji Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Međimurske, Varaždinske i Bjelovarsko-bilogorske županije

Petorica župana sjevernih hrvatskih županija – Darko Koren, Željko Kolar, Damir Bajs, Matija Posavec i Radimir Čačić – potpisala su u četvrtak Sporazum o suradnji Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske i Varaždinske županije, s ciljem unaprijeđenja međusobne suradnje. Sporazum su u lipnju prošle godine potpisali župani Kolar, Posavec i Čačić, a sada su im se u sjedištu Varaždinske županije pridružili i Koren i Bajs.

Župan Darko Koren istaknuo je povijesnu, kulturnu, gospodarsku i socijalnu povezanost stanovništva navedenih županija te važnost udruženog djelovanja i zajedničkog nastupa prema Vladi Republike Hrvatske i europskim institucijama po uzoru na slavonske županije, kako bi se postigli veći učinci, jer mnogi projekti nadilaze granice županija.

— Smisao ove inicijative je da prepoznamo projekte koji su važni za cjelokupni prostor ovog dijela Hrvatske, a svatko od nas potpisnika u pripremi je dostavio najvažnije projekte županije iz koje dolazimo. Neki od projekata su zajednički, primjerice Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica, a osim toga smo prijavili i projekte prometne infrastrukture. Kod nas u Koprivničko-križevačkoj županiji to je nastavak izgradnje brze ceste od Križevaca prema Koprivnici, projekt Podravske magistrale koji izlazi čak iz okvira ove regije te projekti u željezničkoj infrastrukturi, primjerice izgradnja drugog kolosijeka Dugo selo – Križevci i pruga Sveti Ivan Žabno – Gradec. Sve su to projekti koji utječu na razvoj naše županije, ali i cijele regije koju ovdje danas predstavljamo — istaknuo je župan Darko Koren.

Župan Čačić kazao je kako je Vlada Republike Hrvatske predvidjela oko dvije milijarde eura za program razvoja Slavonije te kako se isto očekuje i za više od 660.000 stanovnika sjeverne i središnje Hrvatske, dok se župan Posavec osvrnuo na važnost potpisivanja i pristupanja još dviju županija ovom sporazumu. Župan Bajs složio se s očekivanjima podrške od države glede realizacije projekata ovog područja, a župan Kolar kazao je kako županije same iz svojih proračuna ne mogu razvijati velike projekte.

Na drugom zajedničkom radnom sastanku koji je prethodio potpisivanju sporazuma, župani su razgovarali o temama od zajedničkog interesa za sljedeći sastanak za koji očekuju poziv od premijera Plenkovića s konkretnim prijedlozima od strane Vlade RH. Naime, petorica župana prošle su godine uputili zajednički prijedlog o osnivanju Savjeta za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku, a na sastanku s premijerom Plenkovićem i ministrima razgovarali su o važnim temama za sve županije, prvenstveno školstvu, zdravstvu, prometu, širokopojasnom internetu i promjenama u poreznoj politici.

Izvor: Koprivničko-križevačka županija.

Županije kao potpisnice su se obvezale da će održavati institucionalne odnose na lokalnoj i regionalnoj razini, utemeljene na suradnji između upravljačkih tijela, sastajati se najmanje svaka dva mjeseca, surađivati u područjima od interesa za svih pet županija te uspostaviti Kolegij župana sa zadatkom iznošenja prijedloga, odobravanja projekata i izražavanja mišljenja o pitanjima od zajedničkog interesa.

Sporazum obuhvaća promicanje i razmjenu informacija i iskustava, uz pomoć Kolegija župana, kao i zajedničko pokretanje inicijativa u područjima: proizvodnih djelatnosti s naglaskom na trgovinu, obrt te malo i srednje poduzetništvo, poljoprivrede, zaštite kulturne baštine, civilne zaštite, turizma, kvalitetne prometne povezanosti, kulture te znanstvenog istraživanja i tehnoloških inovacija.

Suradnja između pet županija ostvarivat će se i kroz županijske uprave za ceste, županijske razvojne agencije, regionalne energetske agencije, županijske turističke zajednice te ostale ustanove i tvrtke kojima su osnivači županije.

zatvori