Petak, 26. travnja 2024.

FOTO: LANSIRAN PROJEKT CIKLOTURIZMA Na dva kotača do dobre kapljice, gastro ponude i ljepota Podravine i Prigorja

Radni sastanak na kojemu su predstavljene aktivnosti Operativnog plana razvoja cikloturizma Podravine i Prigorja održan je danas u Vinariji Pomona u Starigradu kraj Koprivnice. Na sastanku su sudjelovali župan Darko Koren, njegovi zamjenici Darko Sobota i Ratimir Ljubić te brojni predstavnici ugostiteljskih objekata, seoskih domaćinstava, turističkih zajednica i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Novo promišljanje i strategija Ministarstva turizma za razvoj kontinentalnog turizma, uzimajući u obzir sve njegove posebnosti i razlike u odnosu na turizam na obalnom području za svaku je pohvalu, kazao je župan Koren:

— Sigurno je da na ovom prostoru postoji velik potencijal da se turizam kao grana gospodarstva još bolje razvije, gdje je segment cikloturizma izuzetno perspektivan. Županija je unatrag nekoliko godina uložila značajna sredstva, vrijeme i trud u razvoj biciklističke infrastrukture i kroz ovaj projekt Ministarstva turizma vidimo priliku za nadogradnju i proširenje ponude usluga za naše posjetitelje. Zahvaljujem svima koji su uključeni i nadam se dobrim turističkim rezultatima i povećanju broja posjetitelja, što je i krajnji cilj ovog projekta — rekao je župan, pojasnivši kako cikloturizam kao turistički proizvod može biti generator stvaranja cjelogodišnje turističke ponude.

Okupljenima su prezentirane radne verzije internetske stranice Podravina&Prigorje Bike te istoimene mobilne aplikacije, kao i film o bogatstvu eno-gastro ponude Podravine i Prigorja kao sastavnice ukupne turističke ponude namijenjene i cikloturistima.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac zahvalio je prezentatorima i gostima te pojasnio detalje projekta razvoja cikloturizma, nakon čega se pristupilo podjeli oznaka Bed&bike i Bike friendly oznaka pružateljima usluga na biciklističkih rutama, a ujedno su vinarima Podravine i Prigorja i njihovim vrhunskim vinima dodijeljene županijske etikete.

Koprivničko-križevačka županija 2017. godine donijela je Operativni plan razvoja cikloturizma Podravine i Prigorja 2017.-2020. godine, koji je usvojen na Županijskoj skupštini, a iste je godine u listopadu s predstavnicima 45 institucija, biciklističkih udruga, općina i gradova potpisan i Sporazum o suradnji na provedbi tog Plana. Sve je to dio projekta Razvoj cikloturizma Podravine i Prigorja koji su Županija i županijska Turistička zajednica prijavile na Javni poziv Ministarstva turizma, ostvarivši potporu od oko 350 tisuća kuna bespovratnih sredstava. U Operativnom planu, između ostalog, definirano je deset biciklističkih ruta, od kojih je Euro velo 13 međunarodna, D7 državna te osam županijskih, a dosad je realizirana nabava prometnih znakova za sve rute i pružatelje usluga na rutama.

Planovi za 2018. godinu odnose se na prometni projekt, postavljanje cestovnih oznaka, izradu karte cikloturizma Podravine i Prigorja te zakup web domene.

zatvori