Subota, 27. travnja 2024.

NA DAN ŽENA Mamuze predstavljaju izložbu portreta žena koje su u proteklih 30 godina obilježile alternativnu kulturu u Koprivnici

Međunarodni dan žena koprivnička Udruga Mamuze obilježava izložbom ‘SAMO ŽENE’. Riječ je o portretima žena koje su pridonijele nezavisnoj kulturnoj sceni u Koprivnici u posljednjih 30, čak 40 godina.

— Sakupili smo ukupno 20 portreta. Nisu svi nastali samo posljednjih nekoliko godina već smo krenuli od bake Mariške pa sve do 21. stoljeća — rekla je Dravi.info Maša Zamljačanec iz Udruge Mamuze.

Na upit po kojem su kriteriju birane dame čiji će portreti večeras biti izloženi, Maša je odgovorila: — Prije svega, željeli smo napraviti skupnu izložbu domaćih fotografa koji djeluju ovdje u Koprivnici pa smo se njima obratili. Tema je bila zadana, s jedne strane dosta široko, a s druge možda malo i usko: žene koje su doprinijele i djelovale na nezavisnoj sceni u Koprivnici. Nezavisna scena je zapravo, način na koji je doživljavamo u zadnjih – pa od ’90.-ih godina, naravno i ranije, ona koja uvijek djeluje na margini, ali zato ima veći poticaj da gura stvari naprijed. I često zapravo čitavu kulturnu scenu upravo ta nezavisna zna dobro izbiti na površinu. Zna dobro razlučiti stvari koje su u određenom trenutku bitne. Zato smo izabrali upravo te žene. Ne sve već smo stavili mali naglasak na žene koje su radile na nezavisnoj sceni.

Uz baku Marišku, bit će izloženi portreti Vlaste Delimar, Nine Pavlek, Tanje Špoljar, Petre Travinić, Tine Antolić, Romane Pavliše, Vlatke Adžić, Ane Mihac Kovačic i drugih žena koje su ostavile traga u kulturnom životu Koprivnice.

Izložba “Samo žene” bit će otvorena u četvrtak u 20 sati u Kulturno-kreativnom centru Pixel.

Tanja Špoljar. Autorica: Petra Travinić.
Ana Mihac Kovačic. Izvor: privatna arhiva.
zatvori