Četvrtak, 2. svibnja 2024.

PUČKO OTVORENO UČILIŠTE ‘Stvorili smo novo zanimanje u Hrvatskoj’

Pučko otvoreno učilište Koprivnica još je jednom pokazalo zašto je vodeća institucija za obrazovanje odraslih. Naime, kraju je priveden 139.000 eura vrijedan projekt ‘Pacemaking the Education & Employment: Answers to New Challenges and Opportunities’ u kojemu su zajedno s partnerima iz Poljske, Italije, Češke, Ujedinjenog Kraljevstva i Litve, ali i s osječkog Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, kreirali novo zanimanje.

Pučko otvoreno učilište Koprivnica imalo je ulogu nositelja projekta, a ravnatelj Josip Nakić Alfirević uoči današnje završne konferencije rekao je da ih je sve za ovaj projekt motivirao problem nekoordiniranih aktivnosti na tržištu rada između nezaposlenih i poslodavaca, ali i drugih dionika:

– Palo nam je na pamet napraviti pacemaker između ta dva područja s idejom da se kreira novo zanimanje koordinatora obrazovanja i zapošljavanja. To nam je i uspjelo pa smo prvi puta u Hrvatskoj stvorili to zanimanje.

Stručnjaci za koordinaciju obrazovanja i zapošljavanja na dnevnoj će bazi pratiti kretanja na tržištu rada: i potrebe poslodavaca, ali i stanje na Zavodu za zapošljavanje, te će signalizirati obrazovnim institucijama koje programe ponuditi nezaposlenima. Kad se dodatno educiraju, nezaposleni će tako zadovoljiti potrebe poslodavaca i lakše naći posao. Da bi se uopće došlo do toga, ovim su projektom tražili tri izlazna rezultata, rekao je Nakić Alfirević:

– Prvi rezultat nam je kurikulum, izrada programa za koordinatora na području tržišta rada i obrazovanja; logični nastavak toga je literatura koja prati kurikulum, te na kraju i istraživanje. To je možda i najvažniji rezultat jer će istraživanje moći poslužiti za neke druge projekte ne samo kod nas, već i kod drugih partnera u Europi.

Snimila Sandra Levak-Miklošić.

Projektom je tako nastao kurikulum koji je s početnih 130 proširen na 626 teorijskih i praktičnih sati. Taj kurikulum svi sudionici mogu dograđivati prema vlastitim potrebama. A u Hrvatskoj, POU Koprivnica praktički je stvorilo novo zanimanje koje tek treba uvesti na tržište rada i obrazovanja:

– Koordinator obrazovanja i zapošljavanja je vrlo inovativno zanimanje kojega za sada u hrvatskoj nomenklaturi nema. Mi ćemo stoga imati zadatak i da ga promoviramo, verificiramo i da potom educiramo zainteresirane za ovo novo zanimanje.

Nakić Alfirević kaže da bi, uvažavajući proceduru, prvo obrazovanje za koordinatora rada moglo početi za oko godinu dana. A Koprivnica je ponovno, kaže, primjer ostalima: jedina u Hrvatskoj nudi model za obrazovanje i zanimanje od kojega cijela sredina ima koristi.

Osim što je kreirao novo zanimanje, ovaj je projekt stvorio i bazu od 400 knjiga na ovu temu iz zemalja iz kojih su sudionici projekta. Osobito je važno i da su svi intelektualni rezultati ovog projekta javno i besplatno dostupni svima, te su dobra baza za još jednu ambiciju koprivničkog Pučkog otvorenog učilišta: da iz ovog vrlo vrijednog materijala naprave i udžbenik.

I ono što posebno motivira Nakića Alfirevića i njegove suradnike je pogled u budućnost:

– To sam rekao donositeljima odluka. Budući da kraju privodim svoju ravnateljsku funkciju – dao sam do znanja – ova zgrada Pučkog otvorenog učilišta na Trgu bana Jelačića treba postati jedan moćan lifelong learning centar s idejom da bude i prvi Lifelong Learning University u Hrvatskoj. No o tome ćemo vjerojatno za otprilike mjesec dana. Možda ćemo konačno otkriti dvogodišnju tajnu i reći kako mislimo preoblikovati našu ustanovu i što s ovim učilištem i zgradom u vremenu koje dolazi. Koprivnica je dovoljno velika ako se orijentira na vrijednosti, a ne na antivrijednosti kojih na žalost imamo jako puno. Zašto ne bismo imali hrabrosti napraviti prvi univerzitet za cjeloživotno učenje?

zatvori