Subota, 27. travnja 2024.

PITAMO VAS Treba li zabraniti rad nedjeljom?

Treba li Vlada Republike Hrvatske zabraniti rad nedjeljom? Udruga U ime obitelji povodom Dana žena uputila je dopis medijima u kojemu upozoravaju na diskriminaciju žena, osobito trgovkinja, zbog rada nedjeljom.

Uz čestitke povodom Međunarodnog dana žena, U ime obitelji upozorava na oblike društvene nepravde s kojima se u Hrvatskoj suočava velik broj žena čime se krše njihova prava i narušava dostojanstvo, stoji u priopćenju. Jedna od takvih društvenih nepravdi koja osobito pogađa žene upravo je rad nedjeljom, što se posebno odnosi na majke i supruge koje rade u trgovinama.

[poll id=”27″]

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, od oko 180 000 zaposlenih u trgovinama, više od 100 000 su žene, od kojih su mnoge prisiljene raditi nedjeljom praktički bez plaće, kažu iz U ime obitelji. Ponekad tjednima i mjesecima nemaju zajednički slobodan dan sa svojom obitelji, za što je najprikladniji dan upravo nedjelja.

Brojna istraživanja su pokazala kako rad nedjeljom izrazito negativno utječe na zdravlje: uzrokuje emocionalnu iscrpljenost, konstantan stres i psihosomatske smetnje. Također, rad nedjeljom negativno utječe i na obitelj – ponajviše djecu čije majke s njima ne mogu provoditi zajedničko, nedjeljno, obiteljsko vrijeme.

Također, udruga U ime obitelji upozorava na učestalu diskriminaciju kojoj su na tržištu rada izložene žene koje odabiru biti majke. Česti su slučajevi da žene ostaju bez posla zbog trudnoće ili se vraćaju s rodiljnog i roditeljskog dopusta na manje odgovorna i lošije plaćena radna mjesta.

Prema istraživanju (PDF) o položaju trudnica i majki s malom djecom na tržištu rada koje je proveo Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, čak 34,1% žena suočilo se s neproduživanjem ugovora o radu zbog trudnoće, njih čak 21,2% dobilo je otkaz, 16,4% premješteno je na lošije radno mjesto, a 14,7% žena je smanjena plaća.

Istraživanje pokazuje i učestalost ucjenjivanja žena od strane poslodavca zbog trudnoće, odnosno rođenja djeteta, na način da su žene prisiljene prihvatiti lošije radne uvjete. Od sudionica istraživanja, njih 45,6% je navelo kako se radilo o skraćivanju godišnjeg odmora, 39,8% suočilo se sa smanjenjem plaće, a 27,8% je navelo kako im je poslodavac ugovor na neodređeno promijenio u ugovor na određeno vrijeme.

— Pozivamo Vladu Republike Hrvatske da zaštite žene koje rade u trgovinama osiguravanjem neradne ili odlično plaćene nedjelje, a sve zaposlene žene dosljednim provođenjem zakona koji žene na tržištu rada koje odabiru biti majke štiti od svakog oblika diskriminacije — poručuju iz Udruge U ime obitelji.

zatvori