Srijeda, 15. svibnja 2024.

OPASNA LEDENA KIŠA Svašta bi moglo padati s neba, oprezno u prometu

Val hladnoće uglavnom je iza nas i temperature će u narednim danima postupno rasti, najavljuju prognostičari. No, zatopljenje će prvo stići u više slojeve zraka, a tek onda u prizemne, stoga je do nedjelje moguća i jedna od najopasnijih meteoroloških pojava – kiša koja se ledi u dodiru s tlom i drugim površinama.

Nešto ledene kiše već je bilo u petak ujutro, što je možda doprinijelo prometnoj nesreći koja se dogodila na koprivničkoj obilaznici. Nepovoljni vremenski uvjeti otežavaju promet diljem Podravine i šire okolice. U problemima je i željeznički promet pa tako HŽ Putnički prijevoz javlja da je vlak 2205 Zagreb – Koprivnica otkazan te da će putnici biti prevezeni kasnijim vlakom br. 981 koji bi trebao krenuti iz Zagreba u 12:49.

Novi val oborina očekujemo krajem poslijepodneva i u večernjim satima; nadajmo se da će to biti snijeg jer zaista može padati svašta, od snijega i susnježice preko solike i ledenih zrnaca do ledene kiše. Povremeno su moguće i obilnije oborine stoga budite posebno oprezni večeras u prometu! Ako ne prije, najkasnije tijekom večernjih sati oborine bi ipak trebale prijeći u snijeg, a do subotnjeg jutra i prestati.

Subota će biti većinom oblačna uz možda malo sunca tu i tamo. Još mjestimice može biti slabih oborina, ponajviše u večernjim satima – to će opet biti nešto na granici snijega i kiše. Vjetar uglavnom slab, najviša dnevna temperatura stupanj-dva iznad nule.

U nedjelju bismo trebali vidjeti više sunca, ujutro i navečer u laganom minusu, danju par stupnjeva u plusu. Prema kraju idućeg tjedna trebalo bi biti sve toplije uz južinu, a zbog topljenja snijega ponegdje bi moglo biti problema s vodom.

zatvori