Subota, 27. travnja 2024.

NOVA PRAVILA Političke stranke moraju platiti korištenje Gradske vijećnice i javnih površina

Korištenje koprivničke Gradske vijećnice košta 100 kuna po punom satu.

Prema odluci koju potpisuje gradonačelnik Mišel Jakšić, korištenje Gradske vijećnice ne plaćaju Republika Hrvatska, Koprivničko-križevačka županija, pravne osobe u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu Republike Hrvatske, Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice; ustanove kojima je osnivač ili suosnivač Republika Hrvatska, Koprivničko-križevačka županija ili Grad Koprivnica, te neprofitne organizacije i udruge građana s područja Koprivničko-križevačke županije.

Kako je obrazloženo iz Gradske uprave, da bi se osiguralo zakonito poslovanje, gradonačelnik Mišel Jakšić je odluku svoje prethodnice Vesne Želježnjak prilagodio aktualnim potrebama. Razlog je povećani broj pristiglih zahtjeva za korištenjem prostora Vijećnice. Naime, za korištenje Vijećnice javljaju se i političke stranke, a kako je njihovo financiranje propisano Zakonom o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, bilo je bitno definirati tko i pod kojim uvjetima može koristiti prostor Vijećnice, stoji u obrazloženju.

Kako doznajemo, političke stranke moraju platiti korištenje Gradske vijećnice. U protivnom, to bi bila nedozvoljena donacija. Stoga Gradska uprava političkim strankama naplaćuje i korištenje štandova te javne površine kad imaju svoje akcije na otvorenom.

Recimo i da jedinica lokalne samouprave ni na koji način ne smije financirati političke stranke, na što je svojevremeno svojim raspisom preko Ureda državne uprave upozorilo i resorno Ministarstvo uprave.

zatvori