Srijeda, 1. svibnja 2024.

Nijedna škola iz Koprivnice nije se javila za eksperimentalni program kurikularne reforme, iz cijele županije samo dvije prijave

Na jesen počinje eksperimentalni program kurikularne reforme, no ne u Koprivnici. Naime, ni jedna osnovna niti srednja škola nije se za njega prijavila.

Doduše, u cijeloj Koprivničko-križevačkoj županiji prijavile su se tek dvije škole – đurđevačka Strukovna škola i križevačka Srednja škola “Ivan Seljanec”, koja je na kraju i izabrana za jednu od škola u kojoj od jeseni počinje eksperimentalni program kurikularne reforme.

Najviše prijava stiglo je iz Osječko-baranjske županije – prijavilo se 29 škola, dok je najmanje prijava bilo baš iz naše, Koprivničko-križevačke – samo dvije srednje, a ni jedna osnovna škola, piše Hina.

Na javni poziv za izvođenje eksperimentalnoga programa kurikularne reforme pod nazivom “Škola za život” prijavile su se ukupno 143 matične osnovne škole i 231 područna te 72 srednje škole, a jučer je objavljen popis 46 osnovnih i 26 srednjih škola u kojima će se program provoditi.

Zamljopisna karta na kojoj je prikazana frekvencija prijava za područje cijele Hrvatske. Izvor: mzo.hr/hr/veliki-odziv-skola-za-eksperimentalni-program-kurikularne-reforme-skola-za-zivot

Škole koje su izabrane, ali i sve one koje su se prijavile od nove školske godine mogu, prema objavi Ministarstva znanosti i obrazovanja, računati na mnoge pogodnosti. Opremanje škola raznim sportskim rekvizitima, kemijskim i fizikalnim laboratorijima i informatičkom opremom, besplatni tableti za učenike i nastavnike i stručna usavršavanja samo su neke od njih.

Zbog čega se nijedna osnovna ni srednja škola iz Koprivnice, ali ni škole diljem Podravine i Prigorja nisu javljale za ekperimentalni program kurikularne reforme pokušali smo doznati od koprivničkog gradonačelnika Mišela Jakšića i dožupana zaduženog za obrazovanje Ratimira Ljubića. Koprivnički gradonačelnik rekao nam je da je od gradskih škola tražio objašnjenje i da se nada brzom odgovoru, dok do dožupana Ljubića do trenutka zaključivanja teksta nismo uspjeli doći.

Inače, eksperimentalni programi provodit će se u 1. i 5. razredima osnovne škole u svim nastavnim predmetima, a u 7. razredima iz biologije, kemije i fizike.

U srednjim školama provodit će se u prvim razredima gimnazija u svim nastavnim predmetima, a u prvim razredima strukovnih škola s četverogodišnjim programima u općeobrazovnim predmetima.

zatvori