Nedjelja, 28. travnja 2024.

MARTINA GREGUR sudila je na velikom frizerskom natjecanju u Norveškoj

Nakon suđenja na više europskih i svjetskih frizerskih natjecanja pod okriljem Organisation mondial coiffurea, licencirana koprivnička sutkinja i frizerka Martina Gregur na poziv Norveške frizersko-kozmetičarske organizacije Norske frisor-og velvaerebedrifter sudila je na Nacionalnom frizerskom prvenstvu Norveške, održanom u Oslu.

Na pitanje kako je došlo do te suradnje, Martina je rekla: – Od 2011. godine na svjetskim i europskim natjecanjima sudila sam zajedno sa kolegama iz Norveške. Imali smo slična razmišljanja o tome kako treba pristupati suđenju, kao i drugim temama ključnim za razvoj struke, ali i natjecanja, a kako oni na nacionalnom natjecanju imaju isključivo suce iz drugih zemalja, pozvali su kolegicu Lidiju Štokić i mene da sudjelujemo.

O dojmovima iz Norveške Martina kaže: – Bilo je zanimljivo vidjeti na koji način jedna tako razvijena zemlja organizira frizersko natjecanje na državnoj razini. Ono što mi je bilo posebno zanimljivo jest činjenica da, osim što je zbog visokog standarda sve napravljeno na visokom nivou, mnogo pažnje poklanjaju svakom pojedincu i sve je podređeno ljudima, a ne isticanju tog standarda. Natjecanje je održavano u velikoj, novoj dvorani, napravljenoj za Eurosong prije nekoliko godina i sve je bilo izvedeno besprijekorno. Uz natjecanje održavao se frizerski sajam, seminari, prezentacije, a posebno dojmljivo bilo je proglašenje dobitnika, što je središnji događaj na kojem je važno prisustvovati. Tu se dodjeljuju priznanja za najbolje te godine u Norveškoj – najbolji salon, najbolji frizer, najbolji mladi frizer, itd. Tu se skupi po 1500 ljudi, a koliko je to važno svjedoči činjenica da svi moraju platiti ulaznicu, koja košta 400 eura, izuzev članovima Norske frisor-og velvaerebedrifter, koji plaćaju nešto manje.

Uspoređujući pak razlike i sličnosti nacionalnog s međunarodnim prvenstvima rekla je da joj je s obzirom na to da je i sama bila dio organizacijskog odbora Državnog prvenstva Hrvatske za frizere i kozmetičare bilo zanimljivo vidjeti kako u Norveškoj izgleda organizacija natjecanja na državnoj razini. Pozitivno ju je iznenadio pristup, predanost i volja koju unose u sve i slušanje tuđih iskustava, ne samo od strane organizatora već i natjecatelja. Tako su ih natjecatelji nakon svakog suđenja pitali za mišljenje i savjet oko toga što bi se moglo napraviti bolje.

– Sveukupno jedno prekrasno iskustvo. Bilo je inspirativno vidjeti njihov odnos prema natjecanju i frizerskoj struci općenito – zaključuje dojmove Martina Gregur.

zatvori