Četvrtak, 25. travnja 2024.

Magnetska rezonanca konačno u Koprivnici?!

Koprivnička bolnica doista će dobiti magnetsku rezonancu. Najavio je to i potvrdio državni tajnik u Ministarstvu zdravstva prim. Željko Plazonić, boraveći danas u Koprivnici na Drugom simpoziju hitne medicine što je održan u koprivničkoj bolnici.

– Zahvaljujući velikom, rekao bih zalaganju vašeg ravnatelja Mate Devčića koji je vrlo agilan ne samo kao ravnatelj već – između ostaloga i kao predsjednik našeg Društva za palijativnu medicinu, mi u Ministarstvu našli smo načina i sredstava da vam Koprivnici, kao centru županije, u narednim periodima osiguramo magnet. On vam je neophodno potreban, danas više ne predstavlja više medicinski luksuz već dnevnu potrebu. Nadam se da ćemo – nakon što smo dali suglasnost, to i materijalizirati. To neće biti prazno obećanje, obećajem – rekao je državni tajnik.

U tijeku je otvoreni postupak javne nabave koji će završiti u narednih 45 dana, potom će uslijediti propisani postupak. Bude li sve u redu, koprivnička bolnica magnetsku rezonancu mogla bi dobiti do kraja ove godine, pojasnio je ravnatelj Mato Devčić od kojega smo doznali da ovaj uređaj itekako pridonosi zdravstvenoj zaštiti ovdašnjih žitelja:

– Bilo je krajnje vrijeme da se u bolnici kategorije i veličine koprivničke bolnice, koja u ovo času zbrinjava oko 150.000 stanovnika koji gravitiraju ovom području, bilo je krajnje vrijeme da se ovaj uređaj pribavi i implementira. Ovaj uređaj definitivno će značiti povećanje standarda zdravstvene usluge, mogućnost obavljanja pretrage, odnosno dobivanja podataka koje su pacijenti tražili 50 ili 100 km daleko od ovog grada – rekao je Devčić.

Za koprivničku bolnicu predviđena je nabavka magnetska rezonance snage 1,5 Tesla. Riječ je o radiološkom standardu u radiološkoj medicini. Za nabavku samog uređaja iz državnih decentraliziranih sredstava u Koprivničko-križevačkoj županiji osigurano je 8,9 milijuna kuna. Dodatnih 800.000 kuna osigurano je za uređenje prostora u kojemu će MR biti smješten te još 75.000 kuna za projektiranje.

zatvori