Nedjelja, 5. svibnja 2024.

Koren o Podravki: Izgradnja tvornice u Tanzaniji i ulaganja u egzotičnim zemljama bile su katastrofalne poslovne odluke

Koprivničko-križevački župan Darko Koren na upit novinara nije želio komentirati brojčane pokazatelje Podravkina poslovanja. No, iznimno mu je važan smjer kojim je kompanija pod vodstvom Uprave Marina Pucara krenula.

Posebice se to odnosi na ponovo okupljanje poljoprivrednih proizvođača u Hrvatskoj i susjednoj Bosni i Hercegovini:

— To pohvaljujemo. To je velik napredak u odnosu na prošlo razdoblje kad se u tom smislu nije ništa radilo. Podravka do sad na tom segmentu nije apsolutno ništa činila već je ulagala u promašene projekte, poput izgradnje tvornice u Tanzaniji što je, sad se vidi, katastrofa od poslovne odluke. Potom ulaganje u Kini, Dubaiju i ne znam gdje sve u egzotičnim zemljama na kugli zemaljskoj.

Župan Koren kaže da ovi poslovni potezi bivšeg predsjednika Podravkine Uprave Zvonimira Mršića nisu nikome jasni. No i tim otegotnim okolnostima usprkos, kaže župan Koren, poslovanje Podravke je solidno. Osobito mu se sviđa, kaže, strategija koja obuhvaća brigu puno šireg karaktera od samog stvaranja profita:

— Podravka integrira brigu o području i o cijeloj državi gdje kompanija djeluje. Važnije je u taj sustav integrirati 100 OPG-ova nego stvoriti 100 milijuna dobiti. Jer ta dobit ionako ode van ovih prostora bez nekih velikih pozitivnih efekata za nas, a ako 100 OPG-ova bude partner Podravci, onda je to puno šira korist.

Trenutnim poslovanjem i poslovnim trendovima Podravke možemo biti zadovoljni, zaključio je župan Koren izrazivši nadu da kompanija više neće ulagati novac u Tanzaniju, Kinu i Dubai, već da će se više usmjeriti lokalnim poljoprivrednim proizvođačima.

zatvori