Nedjelja, 14. kolovoza 2022.
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan

Književnik Mario Kolar izdao novu knjigu

Književnik, povjesničar i kritičar Mario Kolar izdao je novu knjigu pod nazivom ‘Izazovi čitanja: rasprave i ogledi iz novije hrvatske književnosti’ kojom nastavlja dosadašnje istraživačke interese koji su povezani s novijom hrvatskom književnošću, odnosno u užem smislu područjem kajkavske i sjeverozapadne književnosti.

U njegovoj najnovijoj knjizi tako možete pročitati rasprave i oglede o kanonskim te manje poznatim književnicima (Antun Nemčić, Fran Galović, Dubravko Ivančan, Ivan Golub i dr.), ali i o proučavateljima književnosti (Milivoj Solar, Joža Skok, Mladen Kuzmanović i dr.).

Izvor: Mario Kolar (Facebook)

Prisutan je i mali pregled suvremenog književno-kajkavskog konteksta hrvatske književnosti, koji posebno u proznom stvaralaštvu, kako među prvima primjećuje Kolar, doživljava svojevrstan preporod (Kristian Novak, Marko Gregur, Denis Peričić, Božica Brkan i dr.), utoliko potrebniji koliko je zapušten u našim institucionalnim kroatističkim istraživanjima.

Mario Kolar rođen je 1981. u Molvama, gdje je završio osnovnu školu, dok je opću gimnaziju završio u Đurđevcu. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu završio je dvopredmetni studij kroatistike i slavistike te dodatni studij bibliotekarstva. Na istome je fakultetu završio i doktorski studij kroatistike. Trenutno je savjetnik u Knjižnici Hrvatskog sabora te kao vanjski suradnik predaje na Sveučilištu Sjever u Koprivnici.

Do sada je objavio knjigu književnih kritika „Nuspojave čitanja“ (2014) i znanstvenu monografiju „Između tradicije i subverzije: časopis Kaj i kajkavska postmoderna“ (2015). Objavljuje i kratke priče te znanstvene studije, eseje i kritike. Do sada je objavljivao u mnogim zbornicima i časopisima te je sudjelovao na više nacionalnih i međunarodnih znanstvenih skupova i književnih manifestacija.

Dobitnik je Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu, Književne nagrade Ivan vitez Trnski te Nagrade Julije Benešić za najbolju knjigu kritika.