Petak, 26. travnja 2024.

Književnik Mario Kolar izdao novu knjigu

Književnik, povjesničar i kritičar Mario Kolar izdao je novu knjigu pod nazivom ‘Izazovi čitanja: rasprave i ogledi iz novije hrvatske književnosti’ kojom nastavlja dosadašnje istraživačke interese koji su povezani s novijom hrvatskom književnošću, odnosno u užem smislu područjem kajkavske i sjeverozapadne književnosti.

U njegovoj najnovijoj knjizi tako možete pročitati rasprave i oglede o kanonskim te manje poznatim književnicima (Antun Nemčić, Fran Galović, Dubravko Ivančan, Ivan Golub i dr.), ali i o proučavateljima književnosti (Milivoj Solar, Joža Skok, Mladen Kuzmanović i dr.).

Izvor: Mario Kolar (Facebook)

Prisutan je i mali pregled suvremenog književno-kajkavskog konteksta hrvatske književnosti, koji posebno u proznom stvaralaštvu, kako među prvima primjećuje Kolar, doživljava svojevrstan preporod (Kristian Novak, Marko Gregur, Denis Peričić, Božica Brkan i dr.), utoliko potrebniji koliko je zapušten u našim institucionalnim kroatističkim istraživanjima.

Mario Kolar rođen je 1981. u Molvama, gdje je završio osnovnu školu, dok je opću gimnaziju završio u Đurđevcu. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu završio je dvopredmetni studij kroatistike i slavistike te dodatni studij bibliotekarstva. Na istome je fakultetu završio i doktorski studij kroatistike. Trenutno je savjetnik u Knjižnici Hrvatskog sabora te kao vanjski suradnik predaje na Sveučilištu Sjever u Koprivnici.

Do sada je objavio knjigu književnih kritika „Nuspojave čitanja“ (2014) i znanstvenu monografiju „Između tradicije i subverzije: časopis Kaj i kajkavska postmoderna“ (2015). Objavljuje i kratke priče te znanstvene studije, eseje i kritike. Do sada je objavljivao u mnogim zbornicima i časopisima te je sudjelovao na više nacionalnih i međunarodnih znanstvenih skupova i književnih manifestacija.

Dobitnik je Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu, Književne nagrade Ivan vitez Trnski te Nagrade Julije Benešić za najbolju knjigu kritika.

zatvori