Subota, 27. travnja 2024.

FOTO: NA KROVU ISTRE Koprivnički planinari podržali Dan narcisa

Dva planinarska društva iz Koprivnice protekle su subote organizirale zajednički izlet u Istru, a njihovi su članovi tim povodom obilježili i Dan narcisa posvećen prevenciji raka dojke i podršci ženama oboljelima od te bolesti.

Planinarska društva “Bilo” i “Pevec” zajedno su osmislila izlet na vrhove Vojak (1396 m) i Knezgrad (612 m) na Učki.

Vojak je najviši vrh Učke i istarskog poluotoka. Njegovo je tjeme goli travnati hrbat strmih strana, na čijoj se vršnoj točki nalazi kameni razgledni toranj visok desetak metara. Toranj je sagrađen 1911., o čemu svjedoči natpis ugrađen na samome pragu. Unutrašnjost tornja uređena je kao suvenirnica Parka prirode Učka, a njegova terasa, do koje vodi 30 stuba, jedan je od najljepših vidikovaca u cijeloj Hrvatskoj. U blizini vrha nalazi se telekomunikacijski toranj i vojni radar za nadzor zračnog prometa. S vrha se kao na dlanu vide Istra, Riječki zaljev, sjeverni Jadran s otocima, Gorski kotar, Velebit i Ćićarija, a nakon bure, kad je zrak čist, Tršćanski zaljev, Julijske Alpe i Dolomiti u Italiji.

Knezgrad je šumovit vršak iznad Lovrana i Lovranske drage. Vrh je mali proplanak s ostacima drvene razgledne piramide koja je bila visoka 12 metara, klupom i metalnim žigom.

Ovaj izlet je bio poseban jer su ga planinari posvetili svim ženama oboljelim od raka dojke i tako dali podršku Danu narcisa, humanitarnoj akciji koja se taj dan obilježavala u cijeloj RH. Članica HPD-a “Bilo”, Ksenija Kresl (incijatorica ideje) izradila je prekrasne cvjetove narcisa kojima su se planinari ukrasili. – Bio je predivan osjećaj taj dan hodati planinarskim stazama, nostiti cvjetove s nadom u ozdravljenje oboljelih – poručuju planinari.

Koprivnički ljubitelji planina tako su dali podršku Udruzi žena s bolestima dojke “Nada” i Ligi protiv raka Koprivničko-križevačke županije koje su te subote Dan narcisa obilježile na središnjem koprivničkom trgu.

Foto: Natalija Koren (HPD Bilo).
Foto: Natalija Koren (HPD Bilo).
Foto: Natalija Koren (HPD Bilo).
zatvori