Subota, 27. travnja 2024.

FOTO: GIMNAZIJALCI U ŠVICARSKOJ Posjetili CERN, Olimpijski muzej, Sveučilište u Ženevi…

Izvor:FRANzine
Učenici koprivničke Gimnazije “Fran Galović” posjetili su Švicarsku i, između ostaloga, razgledali Sveučilište u Ženevi, institut za nuklearna istraživanja CERN, Olimpijski muzej u Laussani, a bili su i na sajmu automobila.

Gimnazijalci su na put krenuli 12. ožujka uz pratnju profesorica Marine Furkes Željke Perošić te profesora Marka Vargovića i Danijela Kolarića.

– Kratko smo razgledali grad, popili kavu, a zatim krenuli prema Sveučilištu u Ženevi gdje su nas velikodušno ugostili profesori i studenti. Sudjelovali smo u dvjema radionicama. Na matematičkoj radionici upotpunili smo svoje znanje o vrstama simetrije, a na kemijskoj radionici napravili smo pokuse s helijem, vodikom, ugljikom, amonijakom, vidjeli smo koje su boje plameni raznih metala i naučili još mnogo zanimljivih činjenica. Nakon svega uputili smo se u hotel u Annecyju u Francuskoj gdje smo večerali i prenoćili – ispričala je učenica Mirta Sabol.

Drugi dan putovanja učenici su posjetili CERN u Meyrinu gdje su poslušali predavanje o otkrićima i radu u CERN-u.

– Ljubazni vodiči proveli su nas kroz neke dijelove CERN-a i upoznali nas s time kako rade akceleratori. Također smo vidjeli AMS i CCC. Poslije razgleda ručali smo u menzi sa znanstvenicima, a potom pogledali muzej u takozvanom globusu i kupili nekoliko suvenira za sjećanje na CERN. Kasnije istog dana uputili smo se prema sajmu automobila u Ženevi i vidjeli razne novotarije iz svijeta automobila – nastavlja Mirta.

Posljednji dan putovanja mnogima je bio i najzanimljiviji.

– Došavši u Laussanu, posjetili smo Olimpijski muzej i saznali mnogo o Olimpijskim igrama i našim reprezentativcima na njima. Na Saveznoj politehničkoj školi u Lausanni (EPFL-u) srdačno nas je dočekala naša znanstvenica Jelena Vukajlović Pleština koja nam je održala predavanje o nanožicama, njihovu nastajanju, načinu rada i primjeni. Dio učenika posjetio je i clean room, laboratorij u kojemu se nanožice stvaraju, proučavaju i poboljšavaju. Ostali učenici mogli su vidjeti transmisijski elektronski mikroskop, uređaj za epitaksiju i optički labos za Ramanovu spektroskopiju i za električna mjerenja.

Dojmovi nakon putovanja bili su i više nego dobri:

– Putovanje u Švicarsku bilo je vrlo zanimljivo. Naučili smo mnogo toga novoga, proširili staro znanje, a prije svega smo se zabavili i obogatili svoj život još jednim nezaboravnim iskustvom – zaključuje Mirta.

zatvori