Nedjelja, 19. svibnja 2024.

FOTO Županijski Zavod za javno zdravstvo obilježio 24. obljetnicu uspješnog djelovanja

Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije u srijedu, 28. veljače svečano je obilježio 24. obljetnicu osnutka i uspješnog djelovanja.

Uz brojne druge uzvanike, svečanosti su prisustvovali i župan Darko Koren, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, zamjenik župana Ratimir Ljubić, zamjenica gradonačelnika Koprivnice Melita Samoborec, pročelnici županijskih upravnih tijela, ravnatelji županijskih zdravstvenih ustanova te predstavnici udruga koje djeluju u prostoru Zavoda.

Ravnateljica Zavoda Draženka Vadla u svom se obraćanju osvrnula na početke djelovanja ove ustanove kojoj je temelje postavio prvi ravnatelj Dragutin Toth te je zahvalila Županiji na potpori koju joj pruža, kao i svojim djelatnicima te svim suradnicima.

Kroz pregled aktivnosti i usluga koje je Zavod razvijao tijekom godina, ravnateljica se osvrnula i na rad savjetovališta koja ovdje djeluju, i to Savjetovališta za mlade i odrasle s problemom prekomjernog pijenja alkohola, Savjetovališta za reproduktivno zdravlje adolescenata te Savjetovališta za prevenciju prekomjerne tjelesne težine i debljine koje je otvoreno prošle godine.

Od brojnih programa i projekata, valja izdvojiti Nacionalni program i projekt “Živjeti zdravo” čije je provođenje podržala i Županija, a tu su i nacionalni programi ranog otkrivanja raka raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice, čijom se promocijom želi potaknuti građane na veći odaziv.

Zavod je aktivan i po pitanju izdavačke djelatnosti te ima izvrsnu suradnju s odgojno-obrazovnim ustanovama po pitanju edukacije djece i mladih, a trenutno broji 61 zaposlenog.

Glede planova za budućnost, ravnateljica je istaknula kako u sljedećih pet godina namjeravaju uložiti oko 2,6 milijuna kuna u specijalizacije, odnosno ljudske resurse, nastaviti održavati aktivnosti u skladu s potrebama zajednice i financijskim mogućnostima te pokušati uvesti nove javnozdravstvene usluge.

– Očekujemo daljnju stabilnost ove ustanove, daljnji uspješan rad i da svi zajedno nastavimo u dobrom smjeru – poručila je ravnateljica Vadla, a okupljenima se prigodnim govorom obratio i predsjednik Upravnog vijeća Zavoda Danimir Kolman.

Čestitavši djelatnicima Zavoda 24. obljetnicu, župan Darko Koren istaknuo je kako je ova ustanova ‘perjanica zdravstvenog sustava u Županiji’ te kako vjeruje da će njezin razvojni put i nadalje biti uspješan i pozitivan.

– Možemo s ponosom reći kako je naše dosadašnje ulaganje od preko 12 milijuna kuna u Zavod bilo doista opravdano, što se prvenstveno odnosi na ulaganje u nove prostore. Brinemo o cjelokupnom zdravstvenom sustavu Županije, koji je na razini države opterećen brojnim problemima, ponajviše financijskim, što je posebno vidljivo na primjeru bolničkog sustava. Unatoč problemima, i u tom segmentu bilježimo značajan napredak te možemo reći kako smo jedina županijska bolnica u koja je prošle godine promijenila negativan trend poslovanja. Generalno gledajući, zdravstveni sustav u Županiji je stabilan i pruža našim stanovnicima razinu usluge koja je primjerena trenutku i prostoru u kojem živimo. Zahvaljujem još jednom svima koji su nesebičnim radom svih ovih godina doprinijeli takvim lijepim rezultatima – poručio je župan Darko Koren.

Povodom proslave 24. obljetnice, tradicionalno se održavaju Dani otvorenih vrata Zavoda, kojima se kroz brojne aktivnosti nastoje obuhvatiti sve dobne skupine, pa se tako, između ostalog, građani imaju prilike testirati na skriveno krvarenje stolice u sklopu Nacionalnog programa za prevenciju raka debelog crijeva, održano je predavanje o iskustvima u Programu cijepljenja protiv HPV-a, a mališani iz Dječjeg vrtića “Zvjezdica” upoznali su se s radom Službe za zdravstvenu ekologiju.

zatvori