Srijeda, 24. travnja 2024.

FOTO/VIDEO: VODOSTAJI U PORASTU ‘Snjegožder’ poplavio ceste, podrume, polja…

Nagli porast temperatura zraka uzrokovao je intenzivno topljenje snijega u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u Podravini i Prigorju. Za razliku od primjerice karlovačkog područja ili Posavine, ovdje nema većih opasnosti od poplava. Ipak, voda je danas poplavila neke prometnice na koprivničkom i širem području, a prodrla je i u dvorišta i podrume kuća.

Promet je u poslijepodnevnim satima ponovno bio otežan u Reki pred samim ulazom u Koprivnicu, na mjestu koje je dobro poznato po sklonosti plavljenju. Voda od otopljenog snijega slila se s brda i prouzročila zastoj u prometu. Više o tome čitajte ovdje.

Poteškoća u prometu bilo je i između Kunovca i Goričkog gdje je, prema dojavama, cesta bila neprohodna za pješake.

Vodostaj Drave još nije značajnije porastao, no nabujali su potoci diljem Podravine. Bistra Koprivnička (odnosno potok Koprivnica) u 17 sati mjerio je 184 cm i raste. Gliboki ima još brži rast vodostaja, a Segovina kod Đelekovca na pragu je pripremnog stanja obrane od poplava:

Izvor podataka: Hrvatske vode.

Zbog naglog topljenja snijega posvuda ima puno vode. Još u ponedjeljak u Koprivnici je prema službenom mjerenju bilo više od 20 centimetara snijega, a danas ujutro izmjerena su svega 4 cm – do kraja dana nestat će i to.

Kretanje visine snježnog pokrivača u Koprivnici od 1. do 8. ožujka. Izvor podataka: DHMZ.

Situaciji nije pomogla ni kiša koja je padala prethodnih dana. Prema mjerenjima automatske meteorološke postaje na pročistaču otpadnih voda u Herešinu, od početka ožujka palo je više od 30 litara oborine – sve to na postojeći snježni pokrivač. Stoga ne čudi što je tlo natopljeno i što su polja, dvorišta i podrumi pod vodom.

Jugozapadni vjetar i drastičan porast temperature u posljednjih nekoliko dana u medijima su već prozvani snjegožderom, iz očitog razloga – snježni pokrivač nestao nam je pred očima. Takvo će se iznadprosječno toplo vrijeme praćeno jugozapadnim vjetrom nastaviti i dalje, uz povremenu kišu tu i tamo, s tim da više ni jutarnje temperature ne bi trebale biti blizu nule.

zatvori