Četvrtak, 25. srpnja 2024.

FOTO Portreti žena koje su obilježile nezavisnu scenu u Koprivnici okupljeni na zanimljvoj izložbi

Međunarodni dan žena koprivnička Udruga Mamuze obilježila je izložbom “SAMO ŽENE” koja je otvorena sinoć u Kolturno kreativnom centru Pixel.

Riječ je o portretima žena koje su pridonijele nezavisnoj kulturnoj sceni u Koprivnici u posljednjih 30, čak 40 godina.

– Sakupili smo ukupno 20 portreta. Nisu svi nastali samo posljednjih nekoliko godina već smo krenuli od bake Mariške pa sve do 21. stoljeća – rekla je Dravi.info jedna od Mamuza, Maša Zamljačanec.

Snimila Teodora Lukavski.

Na upit po kojem su kriteriju birane dame čiji su portreti izloženi, Maša je odgovorila:

– Prije svega, željeli smo napraviti skupnu izložbu domaćih fotografa koji djeluju ovdje u Koprivnici pa smo se njima obratili. Tema je bila zadana, s jedne strane dosta široko, a s druge možda malo i usko – žene koje su doprinjele i djelovale na nezavisnoj sceni u Koprivnici. Nezavisna scena je zapravo, način na koji je doživljavamo u zadnjih, pa od ’90. godina, naravno i ranije, ona koja uvijek djeluje na margini, ali zato ima veći poticaj da gura stvari naprijed. I često zapravo čitavu kulturnu scenu upravo ta nezavisna zna dobro izbiti na površinu. Zna dobro razlučiti stvari koje su u određenom trenutku bitne. Zato smo izabrali upravo te žene. Ne sve već smo stavili mali naglasak na žene koje su radile na nezavisnoj sceni.

Snimila Teodora Lukavski.

Uz baku Marišku, izloženi su portreti Vlaste Delimar, Nine Pavlek, Tanje Špoljar, Petre Travinić, Tine Antolić, Romane Pavliša, Vlatke Adžić, Ane Mihac Kovačic… i drugih žena koje su ostavile traga u kulturnom životu Koprivnice.

zatvori