Petak, 26. travnja 2024.

FOTO: POLICIJA U ZAJEDNICI Proveli smo dan s kontakt-policajkom Ivanom

Tridesetak tisuća stanovnika Koprivnice i neposredne okolice živi u razmjernom miru. Teški zločini ovdje su rijetki, a i prometnice su nam prema statistici nešto sigurnije od mnogih drugih krajeva. Kada se nešto dogodi, svi znamo da treba nazvati 112 ili 192 izravno za policiju. No, u ovakvim manjim zajednicama neki od nas to izbjegavaju osim u zaista kritičnim situacijama, možda zbog toga što očekuju gnjavažu ili nerazumijevanje. Skloniji smo obratiti se za pomoć nekome koga poznajemo, kome vjerujemo i kome možemo reći stvari ili iznijeti sumnje na manje formalan način. Prepoznala je to i policija i još prije 15-ak godina započela s projektom kontakt-policajaca.

U Policijskoj postaji Koprivnica trenutno ih je troje, a među njima je i Ivana Šeničnjak, rođena Slavonka koju su iz Požege u srce Podravine dovele karijera i ljubav. Područje za koje je zadužena uglavnom je južni dio grada omeđen gradskim parkom na sjeveru, Ulicom braće Radić i Bjelovarskom cestom na istoku, koprivničkom obilaznicom na jugu i Starogradskom ulicom na zapadu. U tom dijelu Koprivnice živi približno 3300 stanovnika. Ivanin je zadatak kretati se među njima, upoznati ih i, kako kaže, stvoriti kod njih osjećaj povjerenja. – Želimo pokazati ljudima da smo tu za njih i da ne trebaju zazirati od policije već naprotiv, potičemo ih da nam se obrate – kaže.

S Ivanom smo proveli nekoliko sati na njenom radnom mjestu: na terenu, među Koprivničankama i Koprivničancima – u lokalnoj zajednici. Izvanrednih situacija tog prijepodneva nije bilo i mogli smo u miru obići nekoliko tipičnih odredišta koja Ivana posjećuje tijekom svog radnog dana.

Snimio Marko Posavec.

Prvo mjesto na našoj ruti bila je Gradska tržnica. Kako je bio četvrtak, na tržnici nije vladala velika gužva. Obišli smo nekoliko štandova i trgovina, a Ivanu su svi prepoznali i izmijenili s njom riječ-dvije; očito je ovdje čest gost, kao što kontakt-policajac i kontakt-policajka i trebaju biti. Nikakvih problema, rekli su joj, tog jutra nije bilo.

– Nisu tu samo sigurnosne stvari u pitanju – napomenula je Ivana. – Građani nam prijavljuju i razne druge probleme, poput komunalnih ili infrastrukturnih, a često požele samo porazgovarati. Važno je da nas prepoznaju kao dio zajednice, stoga im pomažemo na koji god način možemo: prijeći preko ceste, uputiti na adresu, što god im treba.

Snimio Marko Posavec.

Osim toga, kontakt-policajci zaduženi su i za savjete i preventivu. Tako smo odmah nakon tržnice posjetili Osnovnu školu “Antun Nemčić Gostovinski” gdje je Ivana zajedno s ravnateljicom Gordanom Gazdić-Buhanec pozdravila okupljene školarce, predstavila im se i objasnila da se u svakom trenutku mogu obratiti njoj ili bilo kojem njezinom kolegi ili kolegici, što god da ih muči. Učenici su osobito osjetljiva skupina sudionika u prometu i od goleme je važnosti da nauče odgovorno se ponašati na ulicama i pločnicima, a to je svakako lakše ako im policijski službenici nisu “nedodirljive osobe u odorama” već netko tko se brine o njihovoj sigurnosti, napominje Ivana.

Snimio Marko Posavec.

To je bila glavna tema i na našem sljedećem odredištu, u Dječjem vrtiću “Smiješak” u Starogradskoj. Policijska kapa i palica za zaustavljanje bili su, naravno, pravi hit među mališanima, ali Ivana im je kroz razgovor prenijela osnovna pravila sigurnosti u prometu za koja je važno da ih usvoje od najranije dobi. Takve mini-radionice i predavanja kontakt-policajci i drugi policijski službenici održavaju svako malo u vrtićima i školama diljem Koprivnice i okolice. Osim toga, kako se “Smiješak” nalazi u prometnoj ulici, odgajateljice su iznijele želju da se na dionici gdje se nalazi vrtić postave “ležeći policajci”, uspornici prometa koji bi doprinijeli sigurnosti ne samo djece već i njihovih roditelja koji ih dovoze i odvoze iz vrtića. Spomenimo i da su na pitanje “tko bi od vas želio biti policajac?” brojne ručice bile u zraku.

Snimio Marko Posavec.

Nedaleko od vrtića upoznali smo još jedno područje rada kontakt-policajaca. Posjetili smo gospođu Veru koja je prošle godine umalo postala žrtvom prijevare i to na vrlo prepreden način. Takvih je kaznenih djela sve više, podsjeća Ivana, i policija stalno na njih upozorava. U ovom konkretnom slučaju, gospođi su na vrata pokucale dvije djevojke pod izlikom da prodaju nekakav tlakomjer. Pretražile su cijelu kuću u potrazi za “prikladnom utičnicom”, no – čudna li čuda – nikako ju nisu mogle pronaći. Kod kuće je bio i njen suprug, ali u to vrijeme stigao je “poziv iz pošte” da hitno mora doći preuzeti neki paket iz Amerike jer “ako ne dođe odmah, poslat će ga natrag”. Muž je otišao, na pošti je shvatio što se dogodilo, vratio se natrag, a prevarantice su netragom nestale – srećom, praznih ruku. Ivana i njezini kolege s vremena na vrijeme obilaze ljude koji su imali takva neugodna iskustva, provjeravaju je li sve u redu, posjećuju i susjede koji su možda vidjeli nešto sumnjivo… A recimo i da se takvi slučajevi u susjedstvu gospođe Vere od tada nisu ponovili. Već i povremena prisutnost policije, kaže Ivana, može značajno doprinijeti sigurnosti.

Snimio Marko Posavec.

Na kraju našeg zajedničkog obilaska posjetili smo trgovački centar SUPERNOVA Koprivnica. Kao mjesto s velikom ponudom sadržaja koja privlači velik broj ljudi, važno je da i tamošnji prodavači i djelatnici, ali i posjetitelji, znaju kome se obratiti u slučaju bilo kakvih sumnji ili problema. Naime, među brojnim kupcima i posjetiteljima ima i onih čije namjere nisu časne, što prodavači i voditelji poslovnica trgovina dobro znaju – a dobro znaju i Ivanu koja je često tamo među njima, razgovara s njima i brine se da sigurnosnih problema ima što manje. Uglavnom su to, kaže Ivana, sitne krađe ili, češće, pokušaji krađa, no ozbiljniji slučajevi su rijetki, što je dobra vijest s obzirom na to da se radi o najvećem okupljalištu ljudi u tom dijelu grada.

Snimio Marko Posavec.

Tu je bio kraj našeg zajedničkog obilaska. Uz Ivanu, Koprivnica ima još dvojicu kontakt-policajaca: Krešu Horvata koji pokriva sjeverni dio grada i Damira Šimunića koji je zadužen za zapad. Njih troje po potrebi pokriva i ostatak Koprivnice i okolice; Policijska uprava koprivničko-križevačka, poput ostalih, “kratka” je s ljudstvom i trenutno nema dovoljno kontakt-policajaca za svih šest kontakt-područja ustrojenih na području Koprivnice i prigradskih naselja gdje sveukupno živi više od 30 tisuća stanovnika. No, Ivana i njeni kolege zaista se trude, stalno su tu negdje među nama i, kako smo se uvjerili, dobro poznaju nas i grad u kojem živimo. Imate li kakav problem ili sumnju, slobodno im se obratite.

zatvori