Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Obitelj Lončar provela je zimovanje na prekrasnom sunčanom Mauricijusu

Dok većina zimske mjesece odlučuje provesti na nekim od brojnih europskih skijališta, Podravkin promotor kulinarstva Tomislav Lončar s obitelji je otputovao na Mauricijus.

Otok u Indijskom oceanu izrazito je popularna destinacija za odmor, a njegove pješčane plaže, plavo more i predivna priroda savršen su bijeg onima koji zaziru od minusa i snijega kod nas.

Ustupio Tomislav Lončar.

Obitelj poznatog biciklističkog rekreativca ljetno zimovanje provela je u turističkom mjestu Grand Baie na sjeveru Mauricijusa koje je zbog svojih toplih ljeta i blagih zima savršeno mjesto za odmor u bilo koje doba godine.

Ustupio Tomislav Lončar.

– Plaža kraj hotelskog kompleksa jednostavno nas je ostavila bez daha. Temperatura je redovito bila viša od 30 stupnjeva, a vlaga tolika da preko noći nismo mogli osušiti odjeću. Kiša praćena grmljavinom padala je svaku noć, no odmah ujutro temperatura je bila 30 stupnjeva, a sunčano je bilo i ostatak dana – ispričao nam je Tomislav Lončar neke od prvih dojmova s putovanja.

Ustupio Tomislav Lončar.

No, odmor na Mauricijusu obitelj Lončar nije provela samo izležavajući se na plaži, već je suncem okupane dane iskoristila i za istraživanje otoka koji nudi brojne zanimljivosti, od planinarenja, nacionalnog parka, botaničkog vrta, surfanja i slično.

Ustupio Tomislav Lončar.

Pampelmousses botanički vrt bio je jedna od atrakcija koju su vidjeli. Tamo su ih oduševili divovski amazonski lopoči na kojima se doslovno može stajati te različite palme i baobabe. Bilo tko da je i malo zainteresiran za vrtlarenje i biljke smatrat će Mauricijus rajem na zemlji.

Ustupio Tomislav Lončar.

– Između ostaloga, posjetili smo safari park u kojemu se može šetati s lavovima i tigrovima ili pak hraniti žirafe. Park nas je podsjećao na film Jurassic park i ostat će nam u posebno lijepom sjećanju – kaže Tomislav te nastavlja da na Mauricijusu treba i kušati njihov rum.

Ustupio Tomislav Lončar.

– Bili smo u Destileriji Rhumerie de Chamarel koja nudi vođene degustacije različitih vrsta ruma, a nakon svega se možete odmoriti u prvoklasnom restoranu smještenom uz samu destileriju. Tamo se u sezoni preradi i do 12 tona šećerne trske na dan.

Ustupio Tomislav Lončar.

Uz sve to, Lončari kažu da su se susretali samo s pristupačnim i ljubaznim domaćinima koji su njihov odmor učinili još ugodnijim.

Ustupio Tomislav Lončar.

A kakva je hrana na otoku? – U domaćoj kuhinji većinom nema svinjetine jer na otoku žive Muslimani, Hindusi i Kršćani, a začinjena je kombinacijom afričkih i indijskih začina. Ima svih globalnih ponuđača brze hrane, tako da onaj tko ne želi domaću hranu nije gladan – rekao nam je Tomislav.

zatvori